Σήμερα αποστέλλεται στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Σε εκκρεμότητα αφήνει το θέμα της περικοπής των συντάξεων το προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρόκειται να αποστείλει σήμερα η κυβέρνηση στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως προβλέπεται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρώτο μεταμνημονιακό προσχέδιο προϋπολογισμού, δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτό που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή. Θα περιλαμβάνει το «σενάριο βάσης» με τις περικοπές των συντάξεων, ενώ παράλληλα θα καταγράφεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, με εκτεταμένη τεκμηρίωση, να μην εφαρμόσει τα προνομοθετημένα μέτρα.
Όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός, ο οποίος στην τελική του μορφή θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει μόνο αντίμετρα και όχι μέτρα.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έκφραση γνώμης της Κομισιόν επί του ελληνικού προϋπολογισμού όπως και των προϋπολογισμών των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η αξιολόγηση του προϋπολογισμού θα συμπέσει με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Πολιτικά, το θέμα έχει ανακοινωθεί πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται όμως συζήτηση σε έκτακτο συμβούλιο εντός Νοεμβρίου.
Για το 2019 η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ χωρίς την περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, ενώ χωρίς να θιγούν οι συντάξεις και με ορισμένα μόνο αντίμετρα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑwww.ert.gr

2018-10-15 06:32:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ