Σήμερα οι κρίσιμες συνεδριάσεις CDU – CSU για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού κρίνεται σήμερα στη Γερμανία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Καγκελαρίου ότι συνήψε συμφωνίες με 16 χώρες για την επανεισδοχή των προσφύγων που έχουν αρχικά καταγραφεί σε αυτές.
Πάντως τρεις από τις χώρες, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, διέψευσαν ότι περιλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, περιπλέκοντας την κατάσταση.
Τα αποτελέσματα των κινήσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος θα αξιολογήσει το απόγευμα η ηγετική ομάδα των Χριστιανο-κοινωνιστών, που είναι κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι προοπτικές επιβίωσης του συνασπισμού αναμένεται να ξεκαθαρίσουν απόψε, κατά την καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» της Καγκελαρίου, στις 20:00 ώρα Ελλάδας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.
Μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ζεεχόφερ στην Καγκελαρία, η ηγετική ομάδα της CSU συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στο Μόναχο, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Λίγο αργότερα, στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.
Χθες η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανέλαβε, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, να εξηγήσει την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.
Το γεγονός ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας έχουν ήδη διαψεύσει ότι συμφώνησαν διμερώς σε οτιδήποτε φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς ο Διευθυντής της Κ.Ο. της CSU στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και ένας εκ των τριών ισχυρότερων στελεχών του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δηλώνει στην κυριακάτικη Bild ότι λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «μπορεί κανείς να αμφιβάλλει σχετικά με το εάν τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι όλα πραγματικότητα ή όχι».
Νωρίτερα ωστόσο ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ είχε χαιρετίσει τα αποτελέσματα της Συνόδου, λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν περισσότερα από ό,τι φανταζόταν κανείς, και αυτό χάρη στην πίεση που άσκησε στην Καγκελάριο για να διεκδικήσει στήριξη για το προσφυγικό.
Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ειδικά για αυτό το θέμα και δημοσίευσε η εφημερίδα Die Zeit, το 56% των Βαυαρών δήλωσε ότι θα ψήφιζε ευχαρίστως ένα κόμμα όπως το Χριστιανοδημοκρατικό, εάν έθετε υποψηφιότητα στην Βαυαρία.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η CSU παραμένει κοντά στο 38%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) πλησιάζει το 14%. Η ίδια έρευνα φέρει το 39% να χαρακτηρίζει ως τα σημαντικότερο πρόβλημα της Βαυαρίας την Χριστιανοκοινωνική Ένωση, ενώ το 30% τους πρόσφυγες .
Αν πάντως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αποφασίσουν απόψε να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1949 που τα δύο κόμματα δεν θα έχουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Bundestag.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-01 08:30:35

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ