ΣΕΒ: H οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό big bang (audio)

Για την ανάκαμψη της οικονομίας απαιτείται ένα επενδυτικό τσουνάμι υποστήριξε ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής Τομέα Βιομηχανίας & Υποδομών του ΣΕΒ, παρουσιάζοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, τη συνολική πρόταση του ΣΕΒ για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα διπλό έλλειμμα: το επενδυτικό κενό και ένα κενό επενδυτικής ανταγωνιστικότητας. Για να καλυφθούν αυτά τα κενά θα πρέπει να δώσουμε στον επενδυτή πρακτικές, απλές και εφαρμόσιμες λύσεις αντλώντας εμπειρία από την υπόλοιπη Ευρώπη. Λύσεις που θα απαντούν στα καίρια ερωτήματα του, τα οποία και αφορούν τα χρηματοδοτικά, τον σύντομο χρόνο αδειοδοτήσεων, έγκαιρη επίλυση δικαστικών διαφορών, τη γραφειοκρατία, το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, τη σταθερή φορολόγηση. Πρόκειται για ζητήματα στα οποία η Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
Ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις είναι προς την θετική κατεύθυνση, ωστόσο υπολειπόμαστε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο δείκτη Doing Business, η Ελλάδα παραμένει 30 θέσεις πίσω από την ΕΕ-28 και 44 θέσεις από τις χώρες με τις πέντε καλύτερες επενδυτικές επιδόσεις (Τσεχία, Σουηδία, Εσθονία, Ιρλανδία, Βέλγιο). Η πολύ υψηλή φορολόγηση θα μπορούσε να εξισορροπηθεί και από άλλου είδους κίνητρα όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι τέτοιες λύσεις περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη που έχει ετοιμάσει η Deloitte για το ΣΕΒ, με 130 καλές πρακτικές από 35 χώρες για 9 κατηγορίες παραγωγικών επενδύσεων. Τέλος ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν κεντρική πολιτική επιλογή.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούληwww.ert.gr

2018-04-19 13:42:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ