Σε ανοιχτή γραμμή κυβέρνηση-θεσμοί για το θέμα των συντάξεων (video)

Η 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν είναι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για το θέμα των συντάξεων.
Στροφή στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται κατά πληροφορίες να κάνει το Βερολίνο, προσεγγίζοντας την ελληνική θέση για ακύρωση του μέτρου, αλλά υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις. Αισιόδοξος ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λογικό, εφόσον ο προϋπολογισμός θα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το μέτρο επεβλήθη από το ΔΝΤ και η κυβέρνηση το ψήφισε, καθώς υπήρχαν τότε γερμανικές εκλογές και πολλές χώρες ήθελαν το Ταμείο εντός του ελληνικού προγράμματος.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος στην ΕΡΤ: Αισιοδοξία ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις (video)
Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Θετικές αντιδράσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους (video)

«Το σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις, και πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, και για να μην κοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί ένα κομμάτι των αντίμετρων». Δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε το πρώτο «πακέτο» των αντίμετρων, τα οποία στο σύνολό τους θα υλοποιηθούν σταδιακά έως και το 2022.
Συμπλήρωσε ότι το σημαντικό είναι πως «Το σημαντικό είναι ότι πως «η κυβέρνηση δούλεψε, έβαλε στη μπάντα το χλευασμό της αντιπολίτευσης και δούλεψε για να πείσει ότι δεν χρειάζεται η περικοπή».
«Φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος. Μέρα με τη μέρα πείθουμε όλο και περισσότερους. Είναι πολύ ισχυρά τα επιχειρήματά μας», σημείωσε ο υπουργός των Οικονομικών.
Σχετικά με τα αντίμετρα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι εάν δεν γίνουν σε δύο χρόνια θα γίνουν σε τέσσερα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο ήδη από τη ΔΕΘ, ενώ μερικά έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι συντάξεις η κυβέρνηση θα μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Ο χρόνος είναι μαζί μας. Άλλοι καίγονται».
Όλη η συνέντευξη του Ε. Τσακαλώτου

www.ert.gr

2018-10-03 20:00:45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ