Στα χέρια της Αστυνομίας ηγετικό στέλεχος της Γεωργιανής μαφίας

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται έπειτα από επιχείρηση στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης κακοποιός της Γεωργιανής μαφίας που είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για τη δράση του σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία από το 2008 έως το 2012.
Είχε το ψευδώνυμο «Λίπος«, ενώ είχε χαρακτηριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα ως «Νούμερο 1» κακοποιός στον κόσμο. Σε μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Πυλαίας – και που είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού αρχικά συνελήφθησαν 3 άτομα, ο οδηγός και 2 πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού της οργάνωσης με την ονομασία «ΒΟΡΒΙΖΑΚΟΝΕ«.
Ο Γεωργιανός είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2012 στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.α. σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 14 χρόνια κάθειρξης για «ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ωστόσο από το 2015 ήταν ελεύθερος με όρους, κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων του νόμου με την αιτιολογία σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η διάπραξη δύο με τριών κλοπών την ίδια ημέρα, που πραγματοποιούνταν με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.
Η εξάρθρωση της πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε κλοπές και διαρρήξεις από οικίες και διαμερίσματα σε Ελλάδα και Γαλλία, αποτελεί προϊόν συστηματικής και μεθοδικής έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία.
Στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία συνελήφθησαν 17 άτομα.
Πηγή:ΕΡΤwww.ert.gr

2018-04-18 18:01:14

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ