Στα ύψη οι τόνοι σήμερα στη Βουλή για τη Novartis (video)

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση η συζήτηση επί του πορίσματος για την υπόθεση της Novartis, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, μία για το κάθε εγκαλούμενο πολιτικό πρόσωπο.
Παρακολουθήστε τις εργασίες της Ολομέλειας στη Βουλή σε απευθείας μετάδοση.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis (video)

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να δηλώνει ότι «το κόμμα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες – παρωδία».

Κουτσούμπας: Πάλη ενάντια στο άθλιο σύστημα της διαφθοράς

Την αποχώρηση της ΝΔ προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, αντιδρώντας στη διαδικασία της ψηφοφορίας σε δέκα κάλπες και στο περιεχόμενο του ψηφοδελτίου.
«Διακρίνω μία ταραχή στα κόμματα μέσα στα οποία υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε «γελοία» την θεωρία περί συνωμοσίας και σκευωρίας, όπως επίσης και τους ισχυρισμούς, ότι δήθεν ο ίδιος προετοίμαζε μια τέτοια κατάσταση εδώ και δύο χρόνια.
Πολάκης: Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα
«Το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα» τόνισε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
«Ο κ. Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του έφτιαξαν έναν νόμο που να σας καθαρίζει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στον χώρο της υγείας» τόνισε ο κ. Πολάκης και χαρακτήρισε «εμετικό» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, στις χρηματοδοτήσεις «ανύπαρκτων», όπως είπε, sites μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Harvard Project.
«Δεν σε κατηγορούν ότι γράφτηκες στο Harvard, αλλά ότι υλοποίησες το Harvard Project και τις επιθυμίες της Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.
«Θέλει πολύ θράσος να είσαι βουτηγμένος στη διαφθορά και στη λαμογιά και να έρχεσαι εδώ και να λες δεν ξέρω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνέχισε αναφέροντας διάφορα περιστατικά.
Συγκεκριμένα ανέφερε «πως η Novartis πουλάει το 2013 φάρμακα 130 εκατ. ευρώ και τα εισπράττει μέσα στο ίδιο έτος – και είναι η μοναδική εταιρεία που εισπράττει ολόκληρο το ποσόν, ενώ οι άλλες εταιρείες εισέπρατταν ένα μέρος των οφειλών».
Επίσης ανέφερε πως «επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου το 2009, η Novartis πήγε από τα 340 εκατ. ευρώ στα 590 εκατ. ευρώ ετήσιο τζίρο, και πως ο μοριακός έλεγχος του αίματος κόστισε στο ΚΕΕΛΠΝΟ 50 και 60 ευρώ το τεστ αντί για οκτώ και εννέα ευρώ».

Τι λένε τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα
Για μια «κακόγουστη θεατρική παράσταση» έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση προειδοποίησε ότι «για την υπόθεση της σκευωρίας θα υπάρξει ειδικό δικαστήριο».
«Αθώος» δήλωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, τονίζοντας ότι «δεν αρνείται να καταθέσει, αλλά αρνείται να συμπράξει σε μια εκτροπή του Συντάγματος».
«Ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης», ζήτησε ο Παναγιώτης Πικραμένος, τονίζοντας ότι «τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα οδηγήσει στη σπίλωση της προσωπικότητάς του».
«Για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση» ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Υπογράμμισε δε, «θα υπερασπιστώ, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά μου».
Για «σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που καταρρακώνει το κύρος της δικαιοσύνης και πλήττει τη δημοκρατία» έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας.
O πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει «όχι» για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και «ναι» για τον Λυκουρέντζο.
«Eπιβεβαιώθηκα πλήρως ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου εναντίον μου», αναφέρει στο υπόμνημά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογραμμίζει ότι η σκευωρία κατέρρευσε και οι σκευωροί «προστατευόμενοι» ή όχι, προσπαθούν να διασωθούν από τη δίκαιη οργή των θυμάτων τους, καθώς και την απαξίωσή τους στην κοινή γνώμη της χώρας.
Για «ελεεινή πλεκτάνη και σχέδιο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων», κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης. «Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-18 17:16:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ