Στην τελική ευθεία αναδρομικά, συντάξεις, κοινωνικό μέρισμα, αντίμετρα (video)

Συντάξεις, αναδρομικά, κοινωνικό μέρισμα και αντίμετρα είναι τα ανοιχτά μέτωπα στα οποία δίνει προτεραιότητα η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες.

Με τέσσερις θετικές κινήσεις θέλει να κλείσει τη χρονιά το οικονομικό επιτελείο. Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς και για την εφαρμογή των αντιμέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Παράλληλα, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς τόσο για το κοινωνικό μέρισμα από το φετινό υπερπλεόνασμα, όσο και για το ζήτημα των συντάξεων.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε στο Open ότι «έχουμε πείσει τους εταίρους μας για τη μη αναγκαιότητα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και τώρα συζητάμε τα αντίμετρα». Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτηρς Παπαδημούλης είπε στην ΕΡΤ ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για τις συντάξεις και τα αντίμετρα, το καλοκαίρι δεν μας πίστευε κανείς.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στα ζητήματα της οικονομίας, πριν από το eurogroup του Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου, όπως είπε, ν’ αλλάξει το κλίμα και να ξαναγίνει ανταγωνιστική η οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κυβέρνηση κράτησε όμηρο τη χώρα με την άρνηση των μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός αποσιωπά την επιστολή Κοτζιά, τα Εξάρχεια ελέγχονται από κουκουλοφόρους».
Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος είπε ότι «η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης η οποία θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση κατάφερε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση με στόχο να γίνει το σύστημα βιώσιμο. Η δέσμευση του πρωθυπουργού για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι μια ειλημμένη απόφαση.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι «σήμερα, μείζον ζητούμενο για τη χώρα μας, αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης, μέσα από την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας της και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει προτιμώμενο εταίρο για τα Αραβικά επιχειρηματικά σχήματα, που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη».
Μιλώντας στο reuters, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα επαρκές απόθεμα ρευστότητας και θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να βγει στις αγορές.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Αθανασόπουλοςwww.ert.gr

2018-10-30 19:54:34

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ