Στη Θεσσαλονίκη η 4η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας (video)

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τις εργασίες της  4ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας. Ασφάλεια, προσφυγικό και η συνεργασία σε υποδομές, μεταφορές, ενέργεια στην ατζέντα της συνόδου με ζητούμενο και τον συντονισμό, ενόψει της Συνόδου των 16+1 (Κίνα+χώρες Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 7 Ιουλίου και της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου.

Στην Τετραμερή θα πάρουν μέρος οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Σύνοδος μετά από αυτές της Βάρνας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου, θεσμοθετείται ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός μετά και τη νέα θετική δυναμική που δημιουργούν στην περιοχή οι τελευταίες εξελίξεις, όπως:
-Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
-Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια
-Η απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019
και η συμφωνία Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ.
-Η προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας).
ΠΗΓΗ:ΕΡΤwww.ert.gr

2018-07-04 05:30:45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ