Στις 3 Δεκεμβρίου οι οριστικές αποφάσεις του Εurogroup για την Ελλάδα (video)

Στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται το Εurogroup, να σφραγίσει την ακύρωση του μνημονιακού μέτρου της περικοπής των συντάξεων και την υλοποίηση των θετικών μέτρων του προϋπολογισμού, μετά τη χθεσινή θετική εισήγηση του EWG, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στις 3 Δεκεμβρίου θα εξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της Ευρωζώνης και όσον αφορά την Ελλάδα, εκτός από τον προϋπολογισμό, θα εξεταστεί και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Τo ΕuroWorking Group, χθες, συζήτησε το ζήτημα των συντάξεων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 προκειμένου να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης.
Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ελληνικό ζήτημα ούτε θα συζητηθεί, ούτε περιλαμβάνεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup που θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου, με θέμα την εμβάθυνση της ευρωζώνης.
Ντομπρόφσκις: H Ελλάδα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους
«Από ό,τι βλέπουμε ήδη από τις φθινοπωρινές προβλέψεις (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η Ελλάδα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν θετικές στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και ως προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία συνεχίζεται».
Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνοντας εμμέσως το «στίγμα» για την έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (θα δημοσιοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου), αν και, όπως λέει, δεν μπορεί από τώρα να προεξοφλήσει το περιεχόμενό της.
Σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, και ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων και ειδικά για το πακέτο των θετικών μέτρων, ο κ. Ντομπρόβσκις δηλώνει ουσιαστικά θετικός και για την ακύρωση των μειώσεων και για την εφαρμογή των θετικών μέτρων.
«Όντως βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος διαθέσιμος και ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μπορεί να φέρει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, συνεπώς οι συζητήσεις τώρα επικεντρώνονται στο πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για το κατά πόσο οι εθνικές εκλογές το 2019 θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει κατ’ αρχάς πως «δεν βλέπουμε τις εκλογές ως εμπόδιο στις οικονομικές εξελίξεις των κρατών- μελών», προσθέτοντας ειδικά για την Ελλάδα ότι «αυτό που τώρα βλέπουμε και από τη δουλειά που γίνεται για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, που ετοιμάζεται, είναι ότι διατηρείται η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους του μεταμνηνονιακού προγράμματος».
Τέλος, για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις δηλώνει πως «εάν η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας είναι εντός στόχων, αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτά τα μέτρα είναι βασισμένα πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, που αναφέρει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Υπάρχει επίσης μηχανισμός για το πώς αυτά τα μέτρα μπορεί να αναπροσαρμοστούν, εάν υπάρχει ανάγκη».
Πηγή: ΕΡΤ (Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος), ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Ναι από EWG για συντάξεις-ΔΝΤ: Οι αποφάσεις, θέμα Ελλάδας-Ευρωπαίων (video)www.ert.gr

2018-11-16 12:31:58

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ