Στο 2,4% η σχέση ελλείμματος–ΑΕΠ στο προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού

Σχεδιο προυπολογισμού με ιταλικό design συμφωνήθηκε στην Ιταλία αψηφώντας τις Βρυξέλλες.  Η ιταλική κυβέρνηση έβαλε στόχο το 2,4% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό της έλλειμμα για τα επόμενα τρία χρόνια,  σηματοδοτώντας μια νίκη για τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έναντι του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία.
Παράλληλα πυροδότησε την «γκρίνια» του επιτρόπου Μοσκοβισί  που υπογράμμισε με νόημα ότι «δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια κρίση μεταξύ της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της Ιταλίας, αλλά δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα».
Στην έγκριση του προσχεδίου προϋπολογισμού αναφέρθηκε  ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.
«Στο υπουργικό συμβούλιο επετεύχθη η αναγκαία συμφωνία. Η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2,4%, θα γίνουν πολλές επενδύσεις και θα χορηγηθεί το εισόδημα του πολίτη. Παράλληλα, θα μειωθεί το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση και εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, με κλίμακα στο 15%», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Πρόσθεσε μάλιστα  ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα στοίχημα για την ανάπτυξη και θα είναι ο προϋπολογισμός του λαού που υπέφερε στο παρελθόν και ταπεινώθηκε από το κράτος.
Ο υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρ’ όλο που είχε ζητήσει τον περιορισμό της σχέσης ελλείμματος-Aεπ, δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Ο Τρία ήθελε αρχικά το έλλειμμα να μειωθεί σε έως και 1,6% το ερχόμενο έτος, ελπίζοντας ότι θα γίνει σεβαστό το αίτημα της ΕΕ η Ιταλία να μειώσει προοδευτικά το δημοσιονομικό κενό για να χαλιναγωγήσει το υψηλό χρέος της. Οι εφημερίδες γράφουν πως ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Τρία να παραμείνει στη θέση του για να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα στις αγορές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί  αναμένεται να συζητήσει για τον προϋπολογισμό με Ιταλούς αξιωματούχους, ξεκινώντας από τη Δευτέρα κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ μια απάντηση στους δημοσιονομικούς στόχους της Ρώμης μπορεί να δοθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Μοσκοβισί σημείωσε εξάλλου ότι θεωρητικά είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων αν κριθεί ότι ο προϋπολογισμός ξεφεύγει από τους κανόνες της ΕΕ, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν τάσσεται γενικά υπέρ της χρήσης του μέτρου αυτού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr

2018-09-28 11:45:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ