Συνάντηση Αλ. Χαρίτση με υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ για επενδύσεις (video)

Αναλυτική συζήτηση για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που σχετίζονται τόσο με τις αμερικανικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα όσο και με την δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αμερικανική οικονομία, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στη συνάντηση του με  τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον.

«Βλέπουμε επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολύ μεγάλη γκάμα τομέων και κλάδων της οικονομίας πέραν βεβαίως από το παραδοσιακό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τουρισμό αλλά και για την ενέργεια», διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους της αγοράς και της πολιτικής σκηνής στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο  στους Αμερικανούς επενδυτές τονίζοντας:
«Αυτό που έλειπε από την χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια ήταν ένα σχέδιο για το που θέλουμε να κατευθυνθούν οι επενδύσεις, τι θέλουμε να επιτύχουμε με αυτές και ποιοι θέλουμε να επωφεληθούν από αυτές.  Είναι πολύ θετική,  η ανταπόκριση από τους ξένους επενδυτές και τους Αμερικανούς γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια, να προχωρήσει βάσει ενός σχεδίου, βάσει ενός προγραμματισμού που δυστυχώς έλειπε πολλές φορές στο παρελθόν».
Όσον αφορά τις εντάσεις που έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση  με αφορμή τις εμπορικές τους σχέσεις, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και τα μέτρα προστατευτισμού», καθώς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στο διεθνές εμπόριο.
«Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία, χρειάζεται να ισχυροποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα»,τόνισε.
ΠΓΔΜ: Η οικονομική διάσταση της συμφωνίας για την ονομασία
Κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη συμφωνία επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ.
Όσον αφορά την οικονομική διάσταση της συμφωνίας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως η διευθέτηση ανοιχτών διπλωματικών εκκρεμοτήτων ανοίγει νέες προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Όπως διευκρίνισε, μια τέτοια εξέλιξη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βόρεια Ελλάδα σε ένα γεωπολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.
« Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικός παράγοντας σταθερότητας για όλη την περιοχή που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για το σύνολο της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης».
Συμμετοχή ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα
Ερωτηθείς για το αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα η κάθε πλευρά τη στάση της προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.
«Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό πλέον – μιλάμε για λίγες εβδομάδες ως την έξοδο από το πρόγραμμα – αν θα είναι μέσα ή έξω το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε αν θα είναι μέσα ή αν θα είναι έξω».
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Σχετικά με την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον μεγάλο αριθμό αλλά και την υψηλή ποιότητα των αμερικανικών εταιριών που θα συμμετέχουν, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο γεγονός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και ανάπτυξης στις εγχώριες ελληνικές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-23 12:45:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ