Συνέντευξη του Σεμπάστιαν Κουρτς-Τι λέει για Σκόπια, Τουρκία και μεταναστευτικό

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς χαιρετίζει θερμά τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» δηλώνοντας ότι «η παροχή μιας έντιμης προοπτικής και ενός αξιόπιστου μονοπατιού προς την ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας σε επίπεδο ασφάλειας, πολιτικό και οικονομικό».
Ζητά την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας σημειώνοντας ότι «η Τουρκία σταθερά απομακρύνεται από την Ευρώπη και τις αξίες της τα τελευταία χρόνια» και προσθέτει ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη διερεύνηση άλλων μορφών συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ως γείτονες».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Κουρτς καλωσορίζει το γεγονός ότι «ένα μεγεθυνόμενος αριθμός κρατών-μελών μοιάζει να συμφωνεί με την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και του Frontex, σε όρους εξουσιοδότησης, προσωπικού και οικονομικής ενίσχυσης, όσο και ως προς τη δημιουργία ισχυρής συνεργασίας με τρίτες χώρες» και προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί αποφάσεις που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την Αυστρία.
Μιλώντας για τις προτεραιότητες της Αυστρίας για την προεδρία της ΕΕ τονίζει ότι «η Αυστρία θα συνεχίσει να εστιάζει στη στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια και ο αγώνας κατά της παράνομης μετανάστευσης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιακής μετάβασης και στη σταθερότητα στη γειτονία μας».
Τέλος ο Αυστριακός Καγκελάριος υποστηρίζει ότι η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει το διάλογο με τη Ρωσία. «Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά.www.ert.gr

2018-07-15 16:47:11

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ