Συνεργασία και δράσεις φορέων για την προστασία των ρεμάτων

Οι κίνδυνοι από τις παρεμβάσεις στα ρέματα και η ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, προβληματίζουν φορείς και συλλογικότητες, που παίρνουν πρωτοβουλία.
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η τραγωδία της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους και προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Στο όνομα της «αντιπλημμυρικής προστασίας» η Πολιτεία (Υπουργεία & Περιφέρειες) προχωράει με ταχύρυθμες διαδικασίες, έργα, που σε τίποτα δε διαφέρουν από την μέχρι τώρα καταστροφική πολιτική διαχείρισης των ρεμάτων (εγκιβωτισμοί, κάλυψη ρεμάτων, εκτροπές ποταμών και άλλες τέτοιες φαραωνικές παρεμβάσεις).
Αυτή η λογική διαχείρισης σε συνδυασμό με την αλόγιστη οικιστική επέκταση οδήγησε σε εξαφάνιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των «φυσικών» ρεμάτων, με αποτέλεσμα την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων.
Παρακολουθώντας αυτή την αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική να συνεχίζεται, οι παρακάτω υπογράφοντες φορείς, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με στόχο την αποτροπή νέων καταστροφικών παρεμβάσεων στα εναπομείναντα ρέματα και την ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τις σύγχρονες, αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης των ρεμάτων».
Στα πλαίσια αυτά οι κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων, διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου με θέμα «Αντιπλημμυρικά έργα ή Διαχείριση πλημμύρας?» τη Δευτέρα 16 Απριλίου και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60, στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα της συνέντευξης Τύπου
11:45 – 12:00
Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, Αν. Καθηγητής Γεωμορφολογίας, Διευθυντής Τομέα Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας ΑΠΘ.
12:00 – 12:15
Ηλίας Ταρναράς, Yδρολόγος – Υδραυλικός Μηχανικός
12:15 – 12:45
Eκπρόσωποι των φορέων & κινήσεων:
· «Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης»
· Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ. (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)
· «Συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση του Ποδονίφτη»
12:45 – 13:00
Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις
13:00
Ερωτήσεις
Συνημμένο αρχείο
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Κοινής Διακήρυξης για την προστασία των ρεμάτων, υπογεγραμμένη από 26 περιβαλλοντικούς φορείς, κινήσεις, συλλογικότητες και κινήματα.www.ert.gr

2018-04-12 19:53:24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ