Συντάξεις: Αισιοδοξία για συμφωνία με τους Θεσμούς (video)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την οριστική συμφωνία κυβέρνησης και Θεσμών σχετικά με την ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων. Η δημοσιονομική υπέρβαση που προβλέπει για το 2019 το οικονομικό επιτελείο, ενισχύει την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει δεκτό στο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Αναμένουμε την εισήγηση της Κομισιόν σε σχέση με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος εξετάζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχτεί τις θέσεις και τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο μέτρο είναι αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και τη θετική έκβαση στη συγκεκριμένη συζήτηση», εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Θετικά αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης την πιθανή ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί πολλές περικοπές.
Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 και αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 ο ευρβολευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος παρατήρησε: «Αυτό είναι μία θετική εξέλιξη, ότι μπόρεσε τελικά ο κ. Τσίπρας να πάρει πίσω μιαν υπογραφή, που δεν έπρεπε να βάλει. Βέβαια, αυτό αφορά τις παλαιές συντάξεις, οι νέες έχουν ήδη μειωθεί και όσοι παίρνουν μετά το 2016 τις παίρνουν μειωμένες, με μειωμένο εφάπαξ, μειωμένες επικουρικές συντάξεις και εξαφανισμένο το ΕΚΑΣ».
«Η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αλλά και συνολικά του νόμου Κατρούγκαλου, είναι αναγκαία γιατί αυτές οι περικοπές είναι άδικες και αντιλαϊκές και όχι γιατί πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα ή γιατί μας δίνει την άδεια η ΕΕ, όπως λέει η κυβέρνηση. Κάτι το οποίο, όχι μόνο κρατάει ορθάνοιχτη την πόρτα για αυτές τις περικοπές στο μέλλον, αλλά και νομιμοποιεί αυτά τα πλεονάσματα, τα οποία βγαίνουν μόνο από τη λεηλασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων» τονίζει το ΚΚΕ, σε σχόλιο του για το ζήτημα των συντάξεων.

Bloomberg: Θετική η Μέρκελ στην αναβολή των περικοπών των συντάξεων
Νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα επιτευχθεί ταχύτερη μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων, επεξεργάζεται, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το ήμισυ των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων σε εταιρία ειδικού σκοπού, η οποία στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα και με τα έσοδα θα αγοράσει από τις τράπεζες κόκκινα δάνεια αξίας 42 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο επικεφαλής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης εκτίμησε ότι το φετινό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5% που προβλέπει η συμφωνία με τους Θεσμούς.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Σχετική είδηση:Δεν περικόπτονται οι συντάξεις – Πακέτο θετικών μέτρων 765 εκατ.www.ert.gr

2018-11-13 21:45:19

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ