Συντάξεις: Στο επίκεντρο Euroworking Group και Eurogroup (video)

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το προσεχές διάστημα για το ζήτημα των συντάξεων και εάν θα εφαρμοστούν ή όχι oι μειώσεις στην προσωπική διαφορά. Το θέμα θα απασχολήσει το Euroworking Group την Πέμπτη, όπου θα γίνει η σχετική προετοιμασία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 βρίσκονται στην τελική φάση. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να πετύχουν μια «κοινή θέση» επί του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά.
Όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή, εκτός από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλα θετικά μετρά που επιθυμεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα».

Αγώνας δρόμου μέχρι το EuroWorking Group της Πέμπτης

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης όπου θαενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ιδανικά για την «κοινή θέση» θεσμών και ελληνικών αρχών. Στο, δε, Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο βασικό θέμα είναι εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σολτς: Κινείται σοφά η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των συντάξεων

«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην τακτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση της μη-εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Χαρακτήρισε δε «αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο σημερινού ελληνικού δημοσιεύματος σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, είπε πως «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος».
«Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη (στο τέλος)», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Σε διευκρινίσεις με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα των Νέων που υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό έθεσε το θέμα της  μείωσης μόνο για τις υψηλές συντάξεις και να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις, προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.

Δ. Τζανακόπουλος: Οι μάντεις κακών για τις συντάξεις θα διαψευστούν (video)

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε διευκρινίσεις, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Τα ΝΕΑ, που υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό έθεσε το θέμα της  μείωσης μόνο για τις υψηλές συντάξεις και να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κομισιόν θα κάνει δεκτή τη θέση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. «Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν», είπε ο Δημητρης Τζανακόπουλος και σημείωσε πως η κυβέρνηση, δίνει μάχες για τους συνταξιούχους και οι συντάξεις τους θα κινδυνεύσουν μόνο εάν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-11-12 19:14:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ