Συρία: Υπέρ ειρηνικής διπλωματικής λύσης τάσσεται η ελληνική πολιτική ηγεσία (video)

Κατά της χρήσης χημικών μεν, υπέρ της διπλωματικής λύσης δε, τάσσεται η ελληνική πολιτική ηγεσία. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε επιθέσεις στη Συρία.
Η Αθήνα επιμένει στη διπλωματική οδό την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, καταδικάζοντας απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και ζητώντας διερεύνηση κάθε σχετικού περιστατικού.

Συνομιλώντας τηλεφωνικά το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός με το Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν τόνισε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, καταδίκασε τη χρήση χημικών στη  Συρία προσθέτοντας ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την ΕΕ κι επιμένοντας στην κατεύθυνσης της ειρηνικής επίλυσης.
Στόχος της διεθνούς κοινότητας -υποστηρίζει το υπ. Εξωτερικών- πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή. Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων.
Σε σχόλιο του για τις εξελίξεις στη Συρία, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η επιχείρηση, όπως αναμενόταν, δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας.
Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι διά του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων. Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.
Νομίζω ότι το θέμα της Συρίας θα τεθεί επί τάπητος στο άμεσο μέλλον για τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις και εκεί θα βρεθεί η λύση, υποστήριξε ο υφ. Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης δίνουν έμφαση στη ΝΔ. Αυτοσυγκράτηση όλων, να πέσουν οι τόνοι. Δεν συμφέρει τη χώρα ανάφλεξη στην περιοχή, τόνισε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι δυτικές δυνάμεις είχαν την αντίληψη να κάνουν κάτι λελογισμένο και να μην θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τη Μόσχα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν λύνουν τα προβλήματα, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. Τα περιπλέκουν με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αξιόπιστη στρατηγική από πλευράς διεθνούς κοινότητας για τον ειρηνικό τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, στρατηγική που σήμερα δεν υπάρχει.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία που πραγματοποίησε το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «είναι ψέμα ότι δήθεν η χώρα μας είναι αμέτοχη απέναντι στη νέα επίθεση! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμετέχει και μάλιστα με τα μπούνια, ενεργά και με αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών. Έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί εμπλέκει τη χώρα, το λαό μας, ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτό το μακελειό, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να αναληφθεί ειρηνευτική πρωτοβουλία, να πάψουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει διεθνής συνάντηση για το μέλλον της Συρίας, που θα υποχρεώνει τον Ερντογάν να αποσυρθεί από το Αφρίν και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το απαραβίαστο των συνόρων.
Από τη Λέσβο, όπου επισκέφθηκε δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία.
«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν σε μια ανεύθυνη πολιτική για αλλαγή του «καθεστώτος» του Προέδρου Άσαντ, υποστηρίζοντας τη λεγόμενη «συγκρατημένη» αντιπολίτευση, γεγονός που εμποδίζει την εξομάλυνση της κατάστασης και την επιστροφή της ειρήνης στη συριακή γη», υποστήριξε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤwww.ert.gr

2018-04-14 19:04:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ