Σχέδιο για κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις τομείς (video)

Την κατάτμηση της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Αθηνών σε τρεις τομείς μελετά η κυβέρνηση. Ανάλογοι σχεδιασμοί υπάρχουν και για τον διαχωρισμό του υπολοίπου Αττικής σε ανατολική και δυτική περιφέρεια.

Το θέμα της κατάτμησης της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας και άλλων περιφερειών της χώρας, βάζει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης η κυβέρνηση δηλώνοντας την ετοιμότητα της για το επόμενο βήμα.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι η Β΄ Αθήνας «σπάει» σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και το Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό).
Ειδικότερα:
Με βάση αυτό το σενάριο ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Ο Νότιος Τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Ο Δυτικός Τομέας θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
Ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄Αθηνών.
Ο διαχωρισμός του Υπόλοιπου Αττικής σε Ανατολική και Δυτική ακολουθεί τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, με τον διαχωρισμό οι 10 μοιράζονται στη Ανατολική, οι 4 στη Δυτική
Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης δήλωσε στον Real FM ότι «δεν είναι κακό με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία να ανοίγει τα χαρτιά της και να μην αιφνιδιάζει. Ο εκλογικός νόμος, η κατάτμηση της Β Αθήνας είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, που έχει ωριμάσει, αρκετά έγκαιρα πριν από τις εκλογές» συμπλήρωσε.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την αστάθεια υποστηρίζει η ΝΔ, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη στο «Πρώτο Θέμα».
Την βούληση της κυβέρνησης να δρομολογήσει τις διαδικασίες για το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Είναι δημοκρατική ανάγκη μια πιθανή κατάτμησή της, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια καλύτερη συνθήκη αντιπροσώπευσης, μια πιο δημοκρατική συνθήκη. Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών έχει πει, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Tην αντίθεσή του για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών κατέθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του « Πρώτου Θέματος» ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης: «Το σπάσιμο της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ελλάδας, είναι προεκλογικό τερτίπι του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε στην ΕΡΤ: «Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών είναι μία πρόταση, που είχε κάνει το Ποτάμι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας. Τώρα, όψιμα το ξαναθυμήθηκε και το ερώτημα είναι, γιατί άραγε;».
Ο Θανάσης Οεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ είπε στο Πρακτορείο FM 100: “Πρέπει να γίνει η κατάτμησή τους, ούτως ώστε να σταματήσει να λειτουργεί ένα σύστημα διαπλοκής»
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάςwww.ert.gr

2018-05-07 19:30:07

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ