Σύγκλιση στις συζητήσεις κυβέρνησης-θεσμών (video)

Σε τροχιά σύγκλισης για τα περισσότερα θέματα που συζήτησαν κατά τις επαφές που είχαν στην Αθήνα, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί. Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρινίζει ότι με τους θεσμούς συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως υπάρχει συμφωνία  για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η εφαρμογή των οποίων θα κριθεί από την πορεία των δημοσιονομικών. Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για ακύρωση ή μη των περικοπών, και σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου. Όπως επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του. Επίσης κατέθεσαν στοιχεία και πίνακες που το αποδεικνύουν.
Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ολιγοήμερες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και, όπως επίσης αναφέρθηκε από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις επαφές αυτές έγινε παράλληλα ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων:

επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων
συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.
η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση μετά την πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση με εκπροσώπους Θεσμών (video)

«Υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο. Μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά» σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης- Ν.Δ για τις συντάξεις-Κομισιόν: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (video)

Με αφορμή δημοσίευμα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου, που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτό δεν είναι ακριβές.
«Δεν θα μπορούσαν οι Θεσμοί, ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, παρά μόνο συζητήσεις» επισημαίνει.

Ε.Αχτσιόγλου: Oι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τόνισε πως «η αναλογιστική μελέτη που είναι σε ισχύ μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 και δείχνει την προβολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2070, έχει εγκριθεί από την Κομισιόν».
Επίσης, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, «που είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο της συζήτησης», βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε λίγα χρόνια θα ταυτιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, «χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς», προσθέτοντας ότι οριστική αποσαφήνιση του ζητήματος θα υπάρξει στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα μετά την 21η Αυγούστου δεν είναι διαπραγμάτευση. «Έχουμε τελειώσει πια με αυτόν τον κύκλο που ίσχυε από το 2010 μέχρι σήμερα. Αυτό που έγινε αυτή την εβδομάδα και στις επαφές που υπήρχαν, ήταν ενημέρωση και υποβολή στοιχείων από τη δική μας πλευρά» και επισήμανε ότι υποβλήθηκαν εκ νέου τα στοιχεία αυτά «τα οποία πια επιβεβαιωμένα αποδεικνύουν ότι διαρθρωτικά και δημοσιονομικά, το μέτρο δεν είναι αναγκαίο» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι μετά το τέλος του μνημονίου δεν υπάρχει μηχανισμός εξαναγκασμού προς την ελληνική κυβέρνηση – όλο εκείνο το σχήμα, όπου η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματεύεται πολιτικές και έπρεπε να συμφωνούν οι θεσμοί στις πολιτικές αυτές προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις, δεν υπάρχει πια.
Αυτό που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι «πρώτον, η μεταμνημονιακή εποπτεία που ακολουθείται και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες Πορτογαλία, Ιρλανδία κτλ, όπου έχουμε μία παρακολούθηση των χωρών που βγαίνουν από το μνημόνιο για να διατηρηθεί η καλή δημοσιονομική τους πορεία και να μην έχουν αναταράξεις. Δεύτερον, οι υποχρεώσεις που έχουμε από την Ευρωζώνη ούτως ή άλλως, οπότε για κάποια δεδομένα σε σχέση με τους Προϋπολογισμούς μας γίνεται ενημέρωση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και γίνονται συστάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το τι θα πρέπει να ακολουθείται και τι όχι, σε όλες τις χώρες. Τρίτον, ο παράγοντας των αγορών και το πώς αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μέσα σε μία χώρα, και το οποίο πρέπει κανείς, επίσης να το λαμβάνει υπόψη». Αυτά, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, «είναι τα τρία στοιχεία τα οποία λαμβάνει υπόψη και η ελληνική κυβέρνηση, όταν κάνει τις επιλογές της».

Θεσμοί: Τον Νοέμβριο η πρώτη τριμηνιαία έκθεση-Ο διάλογος συνεχίζεται

Σε κοινή τους δήλωση, με αφορμή την ολοκλήρωση της αποστολής τους στην Αθήνα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τονίζουν ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά αφορούσαν τις προοπτικές και τις κυριότερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.
«Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις για τη στρατηγική εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο» ανέφεραν.
Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ-βίντεοwww.ert.gr

2018-09-14 21:25:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ