Ταϊλάνδη: Πλησιάζει η ώρα που τα παιδιά θα κολυμπήσουν για τη ζωή τους ( video)

Στις 19.30 ώρα Ελλάδας όλα τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης μετέδιδαν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών που παραμένουν σε πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων για 14η ημέρα, έχει αρχίσει. Όπως φαίνεται η απάντληση των υδάτων βοηθά την επιχείρηση να προχωρήσει γρήγορα και εγκαίρως καθώς το οξυγόνο τελειώνει, ενώ από την Κυριακή αναμένονται νέες βροχές. H ανησυχία για το αν τα παιδιά, καταπονημένα και υποσιτισμένα, θα είναι σε θέση να κολυμπήσουν στις επικίνδυνες στοές κορυφώνεται μαζί με τις ελπίδες.

Δύο νέες ομάδες ξένων εθελοντών δυτών φτάνουν από ώρα σε ώρα, ενώ οι γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών ενθαρρύνουν τους διασώστες με μηνύματα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας.
Οι συνθήκες στο δαιδαλώδες εσωτερικό του σπηλαίου παραμένουν ωστόσο εξαιρετικά επικίνδυνες, με το νερό σε κάποια σημεία να ξεπερνά τα 50 μέτρα και σε άλλα να φτάνει μόλις το ένα μέτρο.
Το οξυγόνο λιγοστεύει, το διοξείδιο του άνθρακα ανησυχεί
Το επίπεδο του οξυγόνου που έχει μειωθεί αλλά και η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα από τα εκατοντάδες μέλη των ειδικών συνεργείων που εργάζονται ακατάπαυστα, αποτελούν εστίες ανησυχίας.
«Αυτή τη στιγμή, κάνουν απάντληση 435.000 γαλονιών ανά ώρα, δηλαδή τα 2/3 του νερού μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Το ζήτημα είναι να εκμεταλλευτούν το «παράθυρο» που παραμένει ανοιχτό και να βγάλουν τα παιδιά γρήγορα. Υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές που είναι πλημμυρισμένες. Και τα παιδιά θα πρέπει να τις περάσουν μόνο με καταδυτικό εξοπλισμό για 20, 30 λεπτά, μια ώρα, το πολύ», περιγράφουν αμερικανοί ειδικοί στο δίκτυο CNN.
Η μορφολογία του εσωτερικού, επίσης προβληματίζει καθώς σε ορισμένα σημεία, ο χώρος δεν επιτρέπει κανέναν ελιγμό, ακόμα και για τους δύτες που βγάζουν τις φιάλες οξυγόνου και τις κρατούν πίσω τους για να περάσουν, μέσα από τα δύσκολα σημεία, από τα οποία θα πρέπει όμως να περάσουν και οι έφηβοι, κάτω από το νερό.

BREAKING: Thai media reports rescue mission at Tham Luang set to start: href=”https://twitter.com/hashtag/Thailand?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw”>#Thailand #ChiangRai #thamluangcave #thamluang #ถ้ำหลวง #13ชีวิตติดถ้ #thailandcaverescue pic.twitter.com/Y4OOJZkM2x
— Thaivisa (@georgebkk) July 7, 2018

«Τα παιδιά θα πρέπει να κουβαλήσουν τις μπουκάλες και να είναι δεμένα με διασώστη»
Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σε κατάδυση με φιάλες ενώ ο προπονητής επιβεβαίωσε όπως λέγεται τον καθοριστικό ρόλο του, καταφέρνοντας να κρατήσει τους έφηβους ενωμένους ως ομάδα που ένας βοηθά τον πιο αδύναμο».
Το γράμμα του προπονητή
Ο 25χρονος προπονητής που οδήγησε τα παιδιά στο σπήλαιο, ζητά συγγνώμη από τους γονείς, που του απαντούν ότι δεν είναι θυμωμένοι και μάλιστα τον ευχαριστούν που φροντίζει τα παιδιά.
Τις τελευταίες ώρες, στα χέρια των γονιών των 12 εφήβων έφτασαν μέσω βρετανών δυτών, γράμματα που έγραψαν τα παιδιά μέσα στη σπηλιά.
«Είμαι καλά, όμως κάνει αρκετό κρύο. Μην ξεχάσετε τα γενέθλιά μου»
Στα γράμματά τους τα παιδιά επίσης γράφουν:
«Μαμά και μπαμπά, μην ανησυχείτε για μένα, είμαι καλά».
«Θέλουμε να φάμε πολύ και να πάμε κατευθείαν σπίτι».
«Δάσκαλε, σε παρακαλούμε, μην μας βάζεις πολλές εργασίες για το σπίτι».
«Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε, είμαστε ασφαλείς.»
Ενα άλλο παιδί, ο Μπιου, υπόσχεται βοήθεια προς τη μητέρα του και ο Ντομ ζωγραφίζει καρδιές και παρακαλεί να μην ξεχάσουν το πάρτι που του υποσχέθηκαν.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου
Σχετική είδηση:Ταϊλάνδη: Μάχη με το χρόνο – συνεχίζονται οι προσπάθειες (video)www.ert.gr

2018-07-07 19:47:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ