Ταϊλάνδη: 9 ημέρες σε πλημμυρισμένο σπήλαιο – Πλησιάζουν τα 12 παιδιά δύτες

Με τις επιχειρήσεις διάσωσης σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση συνεχίζεται η εθνική κινητοποίηση στην Ταϊλάνδη, για τα  12 παιδιά και τον προπονητή τους, που παγιδεύτηκαν πριν από εννέα ημέρες  σε πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι ελπίδες δεν έχουν εξανεμιστεί, καθώς δύτες βρίσκονται  κοντά στον υπόγειο θάλαμο που αποκαλείται «Πατάγια Μπιτς» και στον οποίο πιστεύεται ότι βρίσκεται η ομάδα.
Από τη βάση επιχειρήσεων που εγκαταστάθηκε χθες Κυριακή στην καρδιά αυτού του δικτύου σπηλαίων μήκους 10 χλμ., «η απόσταση μέχρι την Πατάγια Μπιτς είναι λιγότερο από 600 μέτρα», εξηγεί  ένας υπεύθυνος του Πολεμικού Ναυτικού.

Thailand junior football team spend eighth night stranded in flooded cave. But as weather eases, navy seals say they are closing in on the location of the 12 boys and their coach pic.twitter.com/CNajIDWQp7
— TRT World Now (@TRTWorldNow) July 1, 2018

Στην αυλή του σχολείου της Μάε Σάι Πραϊτσάρτ, στη βόρεια Ταϊλάνδη, όπου φοιτούν έξι από τα δώδεκα παιδιά, διοργανώθηκε τελετή  «αναμονής για καλά νέα».
«Αφήστε τον να ξανάρθει και να παίξει ποδόσφαιρο μαζί μας, μου λείπει», λέει ο Τιλέκ Τζάνα για τον φίλο του Πραγιάκ, που είναι ανάμεσα στους αγνοουμένους. Ο Τιλέκ ήταν ανάμεσα στα 200 παιδιά που συγκεντρώθηκαν για την τελετή.
«Προσεύχομαι κάθε νύκτα να σωθούν αυτές οι 13 ζωές. Ελπίζω πως θα έχουμε καλά νέα» σε λίγο, προσθέτει ο Τζακρίτ Μινγκχόνγκ, ένας από τους καθηγητές του Πραγιάκ.
«Τραγουδάμε, προσευχόμαστε και τους στέλνουμε την υποστήριξή μας για να τους δώσουμε τη δύναμη να περιμένουν να φθάσει η βοήθεια», προσθέτει ο Κανέτ Πονγκσουβάν, ο διευθυντής του σχολείου.
Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ηλικίας από 11 έως 16 ετών και ο προπονητής τους μπήκαν το βράδυ της 23ης Ιουνίου, μετά την αθλητική προπόνησή τους, στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ σ’ αυτή τη ζώνη πυκνού τροπικού δάσους, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βιρμανία και το Λάος. Όμως αποκλείσθηκαν από τις σφοδρές βροχές των μουσώνων και έκτοτε δεν υπάρχει καμιά επαφή μαζί τους.
Ένας καλλιτέχνης διάσημος στην Ταϊλάνδη, ο Κονγκ Χουαϊράι, έγραψε τραγούδι προς τιμήν τους: «Μπορεί άραγε να σας φθάσει ο άνεμος για να σας πει πως υπάρχουν άνθρωποι που σας περιμένουν;».
Σήμερα η ορεινή εθνότητα των Λιζού συγκεντρώθηκε όχι μακριά από το σπήλαιο για να θυσιάσει κότες και χοίρους ως προσφορά στα πνεύματα του ποταμού και του δάσους, για να τα ικετεύσει να επιστρέψουν σώα και ασφαλή τα παιδιά.

Hermits, marigolds and prayer: cave rescue triggers Thailand’s spiritual reflex pic.twitter.com/oAYsq6x6Qr
— FRANCE 24 (@FRANCE24) July 2, 2018

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο και το νερό για να σώσουμε αυτές τις 13 ζωές», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν. «Η σήραγγα είναι γεμάτη λάσπη, οι δύτες πρέπει να την αδειάσουν», πρόσθεσε.
Δεκάδες δύτες, μερικοί από τους οποίους από ξένες χώρες, έχουν κινητοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα για να βρουν τα παιδιά.
Ομάδες ξένων ειδικών που ήρθαν από την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα, καθώς και μια τριανταριά αμερικανοί στρατιώτες έχουν φθάσει σ’ αυτή την ορεινή και απομακρυσμένη ζώνη για να βοηθήσουν τους περίπου 1.000 ταϊλανδούς διασώστες που έχουν κινητοποιηθεί.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFPwww.ert.gr

2018-07-02 13:10:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ