Τεχνική συμφωνία ως το Σάββατο, βλέπει η κυβέρνηση – Εφικτοί οι στόχοι κατά τους θεσμούς (video)

Τεχνική συμφωνία το Σάββατο εκτιμά αξιωματούχος της κυβέρνησης καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί για την πορεία του προϋπολογισμού τόσο για 2018 αλλά και για το 2019. Τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων υιοθετεί και το ΔΝΤ το οποίο ανεβάζει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 3,5%. Θα υπάρξουν πρόσθετες ελαφρύνσεις λόγω υπερπλεονάσματος το 2018 και 2019. Το μεσοπρόθεσμο και το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα κατατεθούν στις αρχές Ιουνίου. Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε οτι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί το αφορολόγητο το 2019.

Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, συζητήθηκε στη συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη με τους θεσμούς.
Σχετικά με τις προσλήψεις, συμφωνήθηκε για το 2019 η αναλογία σε σχέση με τις αποχωρήσεις να διαμορφωθεί στο 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), ενώ να σημειωθεί ότι για φέτος ο κανόνας προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι 1:3.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες της κινητικότητας (θα συνεχιστεί το 2018 με δύο ακόμη κύκλους) και της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, για την οποία η υπουργός ανέφερε ότι οι εγγραφές δημοσίων υπαλλήλων στη νέα, ψηφιακή πλατφόρμα – διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη- ξεπερνούν ήδη τις 30.000.
Σχετικά με την επιλογή των επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο (διοικητικοί και τομεακοί γραμματείς), η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και έπαψε η συμμετοχή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διαδικασία, ενώ πλέον η διαδικασία υλοποιείται από Ανεξάρτητες Αρχές. Για τον λόγο αυτό, συνάντηση με τους θεσμούς είχαν σήμερα και οι επιτελείς του ΑΣΕΠ, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των όποιων καθυστερήσεων καταγράφηκαν στη διαδικασία.
Συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το κλιμάκιο των θεσμών
Το υπουργείο Υγείας σε ενημερωτικό του σημείωμα για τη συνάντηση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη με τους επικεφαλής των θεσμών», επιβεβαιώνει ότι έγινε σε καλό κλίμα και αναφέρει: «Από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη (ΠΦΥ, κεντρικές προμήθειες, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση φαρμάκων, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κλπ).
Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία σχεδόν στο σύνολο των ζητημάτων, πλην του ζητήματος των κλειστών προϋπολογισμών και των ορίων δαπανών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση οι θεσμοί ζήτησαν επιτάχυνση στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας), αλλά τελικώς συμφωνήθηκε η ανάπτυξή τους να προχωρήσει σταδιακά και η υλοποίηση τους να γίνει με συγκεκριμένα βήματα.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
Σχετική είδηση: Στο τραπέζι δημοσιονομικά, υγεία, δημόσια διοίκηση, χρηματοπιστωτικά (video)
Βελτίωση ρευστότητας των τραπεζών, σημαντική μείωση του ΕΛΑ
Ψαλιδόπουλος (εκπρόσωπος στο ΔΝΤ): Χωρίς ελάφρυνση χρέους το ΔΝΤ εκτός προγράμματος (video)www.ert.gr

2018-05-17 18:18:24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ