Την έξοδο από τα μνημόνια «σφραγίζει» το Eurogroup

Μία από τις πλέον κρίσιμες για την Ελλάδα συνεδριάσεις του Eurogroup, ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για την διευθέτηση του χρέους, όσο και για το πλαίσιο παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος. Παράλληλα θα καθοριστεί και το ύψος της δόσης που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός αποθεματικού ρευστότητας. Όλα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, και χθες στην έκθεση συμμόρφωσης δόθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο να δηλώνει ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία.
Συνάντηση έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ και της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, όπως ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης. Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος.
Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ’ όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους.
«Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε.
Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Όλαφ Σολτς
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές. Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μκρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερ,α επίσης, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».
«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμέμη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Μπρουνό Λεμέρ
Από την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Άχιμ Ποστ
«Λογική λύση προς το συμφέρον όλων» περιμένει από το σημερινό Eurogroup ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Άχιμ Ποστ και επισημαίνει ότι στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις χρέους.
«Αναμένω από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, προ πάντων, λογικές λύσεις για την Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέβαλε τους περασμένους μήνες μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Μία επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται, επίσης, ελαφρύνσεις χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» τονίζει ο κ. Ποστ, σε ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνει, «οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι μεγάλες -από τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης μέχρι μία κοινή γραμμή στην προσφυγική πολιτική», αλλά ειδικά σε αυτήν την κατάσταση πρέπει ακόμη περισσότερο να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση, η οποία θα επιτυγχάνει μόνιμη εμπιστοσύνη και θα ανοίγει στην Ελλάδα νέα περιθώρια για ανάπτυξη και επενδύσεις.
«Η Ευρώπη δεν έχει αυτήν τη στιγμή την πολυτέλεια να αναβάλλει περισσότερο ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν. Με το βλέμμα στην Ελλάδα έχει έρθει τώρα η στιγμή να κλείσουμε ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ευρώπη με μία λογική λύση προς το συμφέρον όλων» καταλήγει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις: Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup – Σεντένο: Προς νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ (video)
Ρέγκλινγκ: Μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος χωρίς ενεργό ρόλο ο ESMwww.ert.gr

2018-06-21 19:25:28

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ