Την ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου επεσήμανε ο Γ. Σταθάκης

Την ανάγκη δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου, με σταθερές ροές και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη «Euro Asia Energy Security Forum», στο Βελιγράδι.
Πρότεινε επίσης οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας συνέργειες και δίκτυα και επενδύοντας στις υποδομές.
«Για να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, τόνισε, χρειάζεται να γίνουν δυο σημαντικά βήματα: Περαιτέρω διασύνδεση των υποδομών για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, καθώς επίσης ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, με διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς».
Ο υπουργός παρουσίασε την πρόοδο που σημειώνουν μεγάλα έργα κομβικής σημασίας για την ενοποίηση των υποδομών στα Βαλκάνια και τη δημιουργία ενός κάθετου διαδρόμου τροφοδοσίας από το Νότο προς τον Βορρά, στα οποία περιλαμβάνονται ο αγωγός ΤΑΡ που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (κατά 99%), στα 550 χλμ που αφορούν στο ελληνικό έδαφος, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας, ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), που θα βοηθήσει τη Σερβία να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού και τις πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην υλοποίηση του συστήματος «Κάθετου Διαδρόμου», η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, και η κατασκευή πλωτού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι το α’ τρίμηνο του 2019 θα υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης, ο υπουργός συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Aleksandar Antic, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, συζητήθηκαν εκτενώς οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στην κατεύθυνση υλοποίησης του «Κάθετου Διαδρόμου» και επέκτασής του προς τη Σερβία, ενώ οι δύο πλευρές ενημερώθηκαν για την πορεία κατασκευής των αγωγών IBS και IGB.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διαφοροποίησης των οδεύσεων τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη ανάδειξης του Κάθετου Διαδρόμου των Βαλκανίων ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ουγγαρίας από το Νότο.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία.www.ert.gr

2018-10-26 18:42:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ