Τι αλλάζει στις αποδοχές με τον νέο κατώτατο μισθό (video)

Νέο τοπίο στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Φεβρουαρίου που είχαν δει τις κατώτατες αποδοχές να γκρεμίζονται το 2012 ιδιαίτερα για τους νέους. Από τη ρύθμιση, που θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και περίπου 280.000, μέσω των επιδομάτων. Η αύξηση του μηνιαίου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ και η κατάργηση του υποκατώτατου των 511 ευρώ επηρεάζει θετικά τις αμοιβές των εργαζομένων, καθώς παρασύρει συνολικά 24 επιδόματα!

Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από την αύξηση 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος είχε γκρεμιστεί το 2012 πλήττοντας ιδιαίτερα τους κάτω των 25 ετών.
Οι κατώτατες αποδοχές αυξάνονται στα 650 ευρώ μικτά από τα 586 για έγγαμο άνω των 25 ετών χωρίς προϋπηρεσία, δηλαδή αύξηση μικτά 64 ευρώ τον μήνα ή 896 ευρώ τον χρόνο και καθαρά 54 ευρώ τον μήνα ή 756 ευρώ τον χρόνο.
Η αύξηση αγγίζει το 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς καταργείται ταυτόχρονα ο υποκατώτατος των 511 ευρώ και οι αποδοχές διαμορφώνονται επίσης στα 650 ευρώ με την αύξηση να φτάνει στα 139 ευρώ /μήνα ή στα 1946 ευρώ το χρόνο μικτά δηλαδή 117 ευρώ τον μήνα καθαρά ή 1.638 ευρώ το χρόνο.
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνονται όμως και το επίδομα γάμου αλλά και οι «παγωμένες» τριετίες.
Έτσι για έγγαμο με 3 τριετίες οι μικτές αποδοχές διαμορφώνονται στα 910 ευρώ από 820 σήμερα. Αύξηση 90 ευρώ το μήνα ή 1.260 το χρόνο μικτά. Η καθαρή αύξηση είναι 75 ευρώ μηνιαίως ή 1.050 ευρώ το χρόνο.
Συνολικά αυξάνονται 24 επιδόματα που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό και αφορούν περίπου 280.000 ασφαλισμένους.
Αυξάνονται επιδόματα και βοηθήματα του ΟΑΕΔ όπως το επίδομα ανεργίας, το οποίο αυξάνεται από τα 360€ στα 400€, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, το ειδικό εποχικό βοήθημα, η ειδική παροχή μητρότητας η οποία αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€ και οι αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων
Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Διεύρυνση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς και μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις ζητά η ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου η αύξηση του κατώτατου μισθού να έχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Για την ΓΣΕΒΕΕ η οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα πρέπει να εξουδετερώνεται από μια επιπλέον διεύρυνση της «φορολογικής σφήνας» η οποία στην χώρα μας είναι ήδη πολύ υψηλή.
Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της επαναφοράς της αποφασιστικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών που υπολογίζονται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα περίπου 1 εκατ. μη μισθωτοί θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές το επόμενο διάστημα.
Ως θετική απόφαση χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, την αύξηση του κατώτατου μισθού επισημαίνοντας πως θα συμβάλει στην τόνωση της ενεργούς ζήτησης, ενώ οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν αυτόματα σε 24 επιδόματα. Επομένως, από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν σημαντικά, όχι μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και άνεργοι, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα, τόνισε ο κ. Κορκίδης.
Πηγή: ΕΡΤ1
Σχετικές ειδήσεις:
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και κατάργηση του υποκατώτατου (video)
Έφη Αχτσιόγλου: 11% αύξηση του κατώτατου μισθού και 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών
Φωτίου: Αυξάνονται 24 επιδόματα μαζί με τον κατώτατο μισθό (video)
Πετρόπουλος:Τα επιδόματα θα αυξηθούν έτσι κι αλλιώς-Θετική η αγορά στην αύξηση του κατώτατου(video)www.ert.gr

2019-01-28 21:09:31

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ