Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρώπη στην Ιταλία- Τι λένε Κατάινεν, Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν κάλεσε σήμερα την Ιταλία να υποβάλει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που να συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για την Ιταλία όσο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η Ιταλία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να «τηρεί τους κοινούς κανόνες», διαμηνύει η Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, διαβεβαιώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία επενδύουν στο μέλλον και στην ανάπτυξη», δηλώνει ο Σαλβίνι.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν αναταράξεις στις αγορές έκρουσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια «καλή συνεργασία» με την ιταλική κυβέρνηση στο ζήτημα των δημόσιων οικονομικών της.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις επενδύσεις στη βιοοικονομία, ο Γ. Κατάινεν κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι στις 15 Οκτωβρίου, η Επιτροπή αναμένει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το επόμενο έτος, το οποίο και θα αναλύσει, βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
«Όλοι βλέπουν ότι η κατάσταση στις αγορές δεν είναι θετική», ανέφερε ο Φιλανδός Επίτροπος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα για τα δημοσιονομικά στοιχεία και να πειστεί η Ιταλία να αναλάβει την ευθύνη.
«Κανένας δεν θέλει μια οικονομική αναταραχή ή αστάθεια στις αγορές», ανέφερε στη συνέχεια ο Γ. Κατάινεν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για άλλες χώρες με κίνδυνο «μετάδοσης».
«Η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη», πρόσθεσε στη συνέχεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια «καλή συνεργασία» με την ιταλική κυβέρνηση στο ζήτημα του προϋπολογισμού. «Δεν είναι πολύ αργά να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί στην Ιταλία και ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε αξιόπιστο δρόμο», είπε ο Επίτροπος.
Η Ιταλία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να «τηρεί τους κοινούς κανόνες» όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που η κυβέρνηση συμμαχίας λαϊκιστών-ακροδεξιών στη Ρώμη οδεύει να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα.
«Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», επέμεινε η Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, λέγοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρχει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.
Δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση, διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ρέγκλινγκ ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω» από αυτό το επίπεδο, απάντησε ο Ρέγκλινγκ.
Σαλβίνι: «Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα»
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε και πάλι στον ιταλικό προϋπολογισμό με δηλώσεις του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Radicale.
«Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία επενδύουν στο μέλλον και στην ανάπτυξη», είπε ο Σαλβίνι.
Σε ό,τι αφορά την χθεσινή γραπτή εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch επί του προσχεδίου προϋπολογισμού, την χαρακτήρισε «ένα έργο που έχουμε ήδη δει και το οποίο ανάγκασε τους ιταλούς να κάνουν τεράστιες θυσίες».
«Δεν θα κάνουμε υποχρεωτική ανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών, δεν θα ζητήσουμε τις χρυσές βέρες και δεν έχουμε στο πρόγραμμά μας πολέμους και νέες αυτοκρατορίες πέρα από την Μεσόγειο», είπε με ειρωνικό τόνο ο Σαλβίνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuterswww.ert.gr

2018-10-11 13:57:54

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ