Τουρκία: Αβέβαιη η νίκη του Ερντογάν από τον α’ γύρο των εκλογών (video)

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία για τις διπλές εκλογές της Κυριακής και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και να πάμε σε δεύτερο, ενώ δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να έχει μικρό προβάδισμα.
Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία θεωρούνται μια μεγάλη εκλογική πρόκληση για τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια.
Για την 24η Ιουνίου το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο και αν το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.
Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν έχει υπογραμμίσει την σημασία ενός «ισχυρού κοινοβουλίου», λέγοντας πως θα ήταν «ανησυχητικό» να αποφασίσει κάποιος να υποστηρίξει τον ίδιο για την προεδρία, αλλά όχι το κόμμα του, το AKP.

Εν τω μεταξύ, ο Σάντι Γκιουβέν επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό και ψήφισαν για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου έφτασε στον αριθμό ρεκόρ του 1,49 εκατομμυρίου.
Αν και οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν την Κυριακή, όσοι Τούρκοι ζουν στο εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν στα τουρκικά προξενεία από τις 7 Ιουνίου ως χθες Τρίτη το βράδυ.
Περίπου 3,047 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 48,8%. Οι Τούρκοι του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στα συνοριακά φυλάκια της χώρας ως τις 24 Ιουνίου.
Στις προηγούμενες εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 ψήφισαν 1,3 εκατομμύριο Τούρκοι του εξωτερικού, ενώ στο δημοψήφισμα της περσινής χρονιάς 1,4 εκατομμύριο.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνουwww.ert.gr

2018-06-20 13:07:45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ