Skip to content
i247 News
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΓΚΛΗΜΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • MEDIA
  • LIFESTYLE
Σεπτέμβριος 27, 2018 / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Τη μεγαλύτερη πτώση της 10ετίας κατέγραψε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης

Τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία σημείωσε τον Σεπτέμβριο η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία καταγράφοντας βουτιά κατά 15,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ενισχύοντας τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση, καθώς η αναδυόμενη οικονομία με εντυπωσιακές κάποτε επιδόσεις μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με τη λίρα.

Σε μια ακόμα ένδειξη των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Tofas ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο στην Μπούρσα (Προύσα) για εννέα ημέρα τον Οκτώβριο, λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς, οδηγώντας τη μετοχής της σε βουτιά 5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 71,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 83,9 ένα μήνα νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008 και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Ο δείκτης υποδηλώνει αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές όταν είναι πάνω από τις 100 μονάδες και απαισιόδοξες ότι είναι κάτω από τις 100.
Ο Ντενίζ Τσιτσέκ, οικονομολόγος στην QNB Finansbank, δήλωσε ότι η υποχώρηση ήταν αναπόφευκτη δεδομένων των μειώσεων στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην εμπιστοσύνη στη μεταποίηση μετά τη βουτιά της λίρας.
«Αναμένουμε ότι αυτή εξέλιξη, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδυτικές δαπάνες, θα επιταχύνει την επιβράδυνση στην εγχώρια ζήτηση», δήλωσε ο Τσιτσέκ.
Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% φέτος λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική αλλά και για τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η Tofas είναι ένας από τους πέντε παίκτες στην τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία, που εξάγει περίπου το 80% της παραγωγής της και αντιστοιχεί στο 20% περίπου των συνολικών εξαγωγών. Οι εξαγωγές της σημείωσαν άλμα στο 1,3 εκατ. οχήματα πέρυσι αλλά μειώθηκαν κατά 5,5% τον Αύγουστο.
Ο κλάδος επλήγη από πτώση κατά 21% στις πωλήσεις στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, με τη μείωση να επιταχύνεται τον Αύγουστο, όταν η αγορά συρρικνώθηκε κατά 53%. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 34% την ίδια περίοδο.
Τα οικονομικά στοιχεία αυτού του μήνα σκιαγραφούν σταδιακά μια εικόνα για την έκταση της επιβράδυνσης, με την εμπιστοσύνη μεταξύ των τουρκικών μεταποιητικών επιχειρήσεων να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό εννέα ετών.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια και αναμένεται να φθάσει το 20% φέτος. Η κεντρική τράπεζα απάντησε σε αυτό αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες αυτό το μήνα ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα οικονομικό πρόγραμμα με στόχο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.
Η λίρα έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ενώ νωρίτερα σήμερα ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 6,087 λίρες ανά δολάριο.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-09-27 14:32:49

Post navigation

Previous Post:

Συγχωνεύονται 8 εφορίες της Αττικής με απόφαση της ΑΑΔΕ

Next Post:

ΥΠΟΙΚ: Οι αλλαγές από την 1η Οκτωβρίου στα capital controls

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αχτσιόγλου: Η μη καταβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού επισύρει κυρώσεις
  • Στο νέο νόμο «Κατσέλη» πάνω από το 80% των κόκκινων δανείων
  • Πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου (video)
  • Τριήμερο συνέδριο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου (video)
  • Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας (video)

Πρόσφατα σχόλια

    Αρχείο

    • Φεβρουάριος 2019
    • Ιανουάριος 2019
    • Δεκέμβριος 2018
    • Νοέμβριος 2018
    • Οκτώβριος 2018
    • Σεπτέμβριος 2018
    • Αύγουστος 2018
    • Ιούλιος 2018
    • Ιούνιος 2018
    • Μάιος 2018
    • Απρίλιος 2018
    • Μάρτιος 2018
    • Φεβρουάριος 2018
    • Δεκέμβριος 2017
    • Νοέμβριος 2017
    • Οκτώβριος 2017
    • Σεπτέμβριος 2017
    • Αύγουστος 2017
    • Ιούλιος 2017
    • Ιούνιος 2017
    • Μάιος 2017

    Kατηγορίες

    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • Αυτοκίνητο
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

    Μεταστοιχεία

    • Σύνδεση
    • Κανάλι RSS άρθρων
    • Κανάλι RSS σχολίων
    • WordPress.org
    © 2019 i247 News - Powered by SimplyNews