Το ελληνικό κρασί στην Αυστραλία

0
23

Άλλο ένα roadshow για Ελληνικό κρασί στην Αυστραλία τελείωσε και ο απολογισμός για άλλη μία χρονιά φαίνεται ότι είναι θετικός.
Αν και τα ακριβή συμπεράσματα χρειάζονται λίγο χρόνο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία προχωράει σε σωστές βάσεις. Αύξηση 20% των εξαγωγών την τελευταία τριετία καταγράφει η ΕΔΟΑΟ. Περίπου 50 ελληνικά οινοποιεία πουλάνε κρασιά την Αυστραλία ενώ φέτος στήριξαν τις δράσεις περισσότερα από 20. Η παρουσία τους εκεί λειτούργησε θετικά για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί με τον τρόπο αυτό αποκτούν οι ίδιοι, μία πραγματική εικόνα της αγοράς και έχουν άμεση επαφή με τους συνεργάτες τους ενώ δεν είναι ασήμαντη η ευκαιρία που δίνεται σε Έλληνες οινοποιούς να επισκεφθούν οινοποιεία σε μία χώρα που ανεβαίνει συνεχώς οινικά και σε όγκο και σε ποιότητα και σε τιμή.
Στην Αυστραλία φαίνεται ότι παγιώνεται σταδιακά και η αντίληψη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κρασιού στο καταναλωτικό κοινό. Είναι ενδεικτικό  ότι σε έρευνα στην Αδελαΐδα, στο ειδικό κοινό που παρακολούθησε τις φετινές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής των Wine of Greece, το 67% όσων είχαν αγοράσει παλαιότερα και δοκιμάσει ελληνικό κρασί το χαρακτήρισαν ανεπιφύλακτα ως υψηλής ποιότητας.
Δύο ακόμη στοιχεία  που ενισχύουν  τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της θέσης του ελληνικού κρασιού στην αγορά της Αυστραλίας, είναι  η  διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή καταναλωτών και ανθρώπων του κρασιού στις εκδηλώσεις προώθησης και προβολής που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος και το εντεινόμενο ενδιαφέρον των Αυστραλιανών ΜΜΕ για τις ελληνικές δράσεις.

Οι φετινές εκδηλώσεις διήρκεσαν από 7 έως τις 25 Ιουνίου και έγιναν σε Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Μπρισμπέιν και Αδελαΐδα. Περιλάμβαναν 8 θεματικά masterclasses και 15 hospitality masterclasses και ειδικές παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες για ειδικούς του κλάδου (εστιατόρια, εισαγωγείς, δημοσιογράφους, οινοχόους, αγοραστές), δράσεις που απευθύνονταν στους καταναλωτές καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με το University of South Australia με συμμετοχή  διακεκριμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών του κρασιού. Την επιμέλεια τους είχαν ο Γιάννης Καρακάσης MW και ο Γρηγόρης Μιχαήλος DIP WSET. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλη Αργύρης.

Στο Σύδνεϋ έγινε την Τρίτη 17 Ιουλίου η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας “Mamma Mia! Here we go again”   και το ελληνικό κρασί είχε έντονη παρουσία στο event. Σε συνεργασία με την Universal Pictures τα ελληνικά κρασιά ήταν από τους χορηγούς της πρεμιέρας.  Όπως αναφέρει η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου, « το γεγονός αυτό είναι μια  μεγάλη διαφημιστική προβολή και η  συνεργασία με τη Universal Pictures  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαφημιστικό τρέιλερ των Wines of Greece πριν την έναρξη της ταινίας,  αποκλειστική χρήση Ελληνικού κρασιού στην πρεμιέρα,  full branding σε όλο το έντυπο υλικό της πρεμιέρας και προβολή στα social media.»

 Η project manager του προγράμματος της ΕΔΟΑΟ για την Αυστραλία,  Ελένη Μπλούχου παρουσίασε την πορεία του ελληνικού κρασιού στη Αυστραλία τα 4 τελευταία χρόνια στην εκπομπή «Με πνεύμα Οικονομίας» που παρουσιάζει η Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη στη Φωνή της Ελλάδας της ΕΡΤ . Εδώ μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή της Τρίτης 17 Ιουλίου.

www.ert.gr

2018-07-18 16:49:57

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ