Το μεγάλο στοίχημα το δίπτυχο χρέος-ανάπτυξη (video)

Το δίπτυχο χρέος – ανάπτυξη είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο εκείνο που προέχει, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι η καθαρή και χωρίς αστερίσκους έξοδος από το πρόγραμμα.

Σε καθαρή έξοδο στις αγορές και ρύθμιση του χρέους στοχεύει η κυβέρνηση για τέταρτο μνημόνιο και χειρότερες μέρες εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία. Εν τω μεταξύ φωτιές έχει ανάψει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΕΑ για παζάρια στο όνομα των Σκοπίων με αντάλλαγμα αναβολής για εξάμηνο της περικοπής των συντάξεων.
Το πρόγραμμα, η καθαρή έξοδος στις αγορές και η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας συνεχίζουν να αποτελούν σημεία σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το καλό κλίμα στη συνάντηση γνωριμίας του Υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς ενισχύει στο οικονομικό επιτελείο τις ελπίδες για καθαρή έξοδο στις αγορές, γεγονός όμως που αμφισβητείται έντονα από τη Νέα Δημοκρατία η οποία διαβλέπει τέταρτο μνημόνιο.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Νέα Σελίδα» μιλάει για καθαρή έξοδο στις αγορές ενώ παράλληλα συνιστά και σε ορισμένους να μην ποντάρουν τα λεφτά τους κόντρα σε μια κυβέρνηση που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει πράγματα για το λαό: «Θυμίζω ότι ΝΔ και ΔΝΤ πίεζαν για να δεχτούμε καθαρά νέα μέτρα για το 2019 και το 2020 χωρίς αντίμετρα. Άρα, ναι, μπορούμε να μιλάμε για καθαρή από νέα μέτρα έξοδο. Προφανώς,η επόμενη μέρα δεν σημαίνει το τέλος της κρίσης, αλλά θα αυξήσει τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν δεσμεύεται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές και το οποίο συντάχτηκε όπως ο ίδιος τόνισε, εν κρυπτώ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι «είναι κρίσιμο, λοιπόν, να πετύχουμε τη λεγόμενη καθαρή έξοδο, μια και θα μας έδινε άλλες δυνατότητες στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Βεβαίως, από την άλλη μεριά, είναι γνωστές οι δεσμεύσεις της χώρας σε μια σειρά δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια».
Πόλεμος ανακοινώσεων και για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο φέρεται να υποσχέθηκε στην Ελλάδα αναβολή κατά έξι μήνες των περικοπών στις συντάξεις αν η Αθήνα κλείσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στους Έλληνες: Διαπραγματεύεται μυστική λύση στο σκοπιανό για να λάβει αντάλλαγμα εξάμηνη αναβολή της περικοπής των συντάξεων,μιας υποχρέωσης που η ίδια ανέλαβε με την ανερμάτιστη πολιτική της; Ναι ή όχι; Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν».
Θα ήταν ανάξιο σχολιασμού ένα από τα δεκάδες καθημερινά άθλια δημοσιεύματα των εφημερίδων του υπό δίωξη για εμπορία ναρκωτικών και μεγαλοεκδότη κ. Μαρινάκη εάν δεν τα υιοθετούσε με την ανακοίνωση της η κυρία Σπυράκη ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Οι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «αγαστή συνεργασία της παραδημοσιογραφίας,της διαπλοκής και της ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, χωρίς καμία αιδώ. Έτσι εξηγείται άλλωστε η σιωπή του αρχηγού της ΝΔ για την εμπλοκή Μαρινάκη στη χρηματοδότηση του ναρκοπλοίου Noor 1. Και εις ανώτερα!»
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτουwww.ert.gr

2018-04-14 19:00:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ