Το «Brexit συνεχίζει να σημαίνει Brexit», δηλώνει η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του δικού σχεδίου για το Brexit, πιέζοντας με την πρότασή που επικρίθηκε και από τις δύο πτέρυγες του Συντηρητικού της κόμματος.

Αφού γλίτωσε οριακά την ήττα στο κοινοβούλιο για τα σχέδια της για το διαζύγιο με την ΕΕ, η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εγκαταλείψει την πρότασή της για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με το μπλοκ – που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην εξωτερική και εμπορική πολιτική της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Εμμένοντας, ωστόσο, στο σχέδιό της για φιλική προς τις επιχειρήσεις αποχώρηση, η Μέι έριξε το γάντι στους υποστηρικτές του Brexit και τους φιλοευρωπαίους βουλευτές στο κόμμα της, που είναι σε διαμάχη μεταξύ τους και κάποιοι σε διαμάχη με την ίδια την πρωθυπουργό.
Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος κατά του σχεδίου της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να επανεξετάσει τη στρατηγική του, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά να σώσουμε το Brexit».
Ωστόσο, σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου νωρίτερα, η Μέι ενέμεινε στη θέση της, αφού βουλευτής υπέρ του Brexit από το δικό της κόμμα την κάλεσε να αλλάξει το σλόγκαν που χρησιμοποιεί «Brexit σημαίνει Brexit» σε «Brexit σημαίνει Παραμένουμε».
«Το Brexit συνεχίζει να σημαίνει Brexit», δήλωσε η Μέι, υπό τις επευφημίες των Συντηρητικών υποστηρικτών της.
Η Μέι δήλωσε επίσης ότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες βάσει της πρότασης που παρουσιάστηκε στη λεγόμενη Λευκή Βίβλο την περασμένη εβδομάδα αφού η διχασμένη κυβέρνησή της είχε καταλήξει σε συμφωνία στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία Τσέκερς.
Η πρωθυπουργός επέμεινε πως είναι βέβαιη ότι η Βρετανία έχει αρκετό χρόνο για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με την ΕΕ πριν αποχωρήσει τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.
Ενώ το κόμμα της Μέι βρίσκεται σε αποδιοργάνωση για το σχέδιο, η Ιρλανδία – κράτος μέλος της ΕΕ – είπε ότι επίσης επικεντρώνεται στη Λευκή Βίβλο, απρόθυμη να στρέψει την προσοχή της στις αλλαγές που έγιναν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα στα σχέδια της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit.
«Εάν μας αποσπάσουν την προσοχή μεμονωμένες τροποποιήσεις σε μεμονωμένους νόμους… τότε νομίζω ότι παρασυρόμαστε σε μια μη απαραίτητη συζήτηση που σπαταλά πολύ χρόνο και ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι στο κρατικό δίκτυο RTE.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Σχετική είδηση

Με απειλές για εκλογές φέρεται να «περνά» το σχέδιο για το «Brexit»
www.ert.gr

2018-07-18 19:54:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ