Τράπεζα στην Αυστραλία ξέπλενε χρήμα – Στα 1,3 δισ. δολάρια το πρόστιμο – ΚΟΣΜΟΣ

«Οφείλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για τα λάθη της τράπεζας» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Westpac Πίτερ Κινγκ στην Αυστραλία, η οποία καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1,3 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 790 εκατ. ευρώ) για ξέπλυμα χρήματος.

Το πρόστιμο, στο οποίο συμφώνησαν η Westpac και η AUSTRAC, η αυστραλιανή υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, θα πρέπει να επικυρωθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Σύμφωνα με την AUSTRAC, το πρόστιμο αυτό που προτείνεται «αντανακλά την σοβαρότητα και το εύρος των παραβιάσεων της Westpac», η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας.

Η AUSTRAC κατηγορεί την Westpac ότι τον Νοέμβριο του 2019 παραβίασε 23 εκατομμύρια φορές τις ρυθμίσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος και αυτές κατά της τρομοκρατίας όσον αφορά ποσά που ξεπερνούν τα 6 δισεκ. ευρώ.

Οι υπεύθυνοι της τράπεζας κατηγορούνται μεταξύ άλλων για «αδιαφορία» απέναντι σε κάποιες διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την εκμετάλλευση παιδιών.

Ο διευθυντής της Westpac Μπράιαν Χάρτσερ παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο αυτό που ξέσπασε ώστε να αναλάβει ο Πίτερ Κινγκ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή επικεφαλής χρηματοπιστωτικών πράξεων. Ο πρόεδρος Λίντσεϊ Μάξστεντ παραιτήθηκε επίσης.

Σειρά προκλήσεων για τις τράπεζες της χώρας

Ο αυστραλιανός υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον, οι υπηρεσίες του οποίου αγωνίζονται κατά της κακοποίησης παιδιών, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την τρομοκρατία, δήλωσε ότι η Westpac «πρόδωσε την εμπιστοσύνη» των Αυστραλών.

«Οι τράπεζες έχουν μια ευθύνη, να μην επιτρέπουν να γίνονται εγκληματικές δραστηριότητες χωρίς να εντοπίζονται και να προστατεύουν τους Αυστραλούς από σοβαρά και οργανωμένα εγκλήματα όπως η εκμετάλλευση παιδιών, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η απάτη», υπογράμμισε ο Ντάτον σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το AFP.

Σήμερα ο Πίτερ Κινγκ διαβεβαίωσε ότι η Westpac βελτίωσε την ικανότητά της όσον αφορά την επιτήρηση για την αποφυγή οικονομικών παραβάσεων προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Ο αυστραλιανός τραπεζικός τομέας, από τις πιο επικερδείς στον κόσμο, αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων. Οι τέσσερις κύριες τράπεζες της χώρας -CBA, Westpac, National Australia Bank (NAB) και ANZ- αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας το 2019, η οποία αποκάλυψε μια σοβαρή κακοδιαχείριση του τομέα.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή έρευνας αποκαλύπτεται η παροχή συμβουλών αντίθετων με το συμφέρον των πελατών ή η λήψη προμήθειας από ανθρώπους που είχαν πεθάνει για δέκα χρόνια.

Οι τέσσερις αυτές τράπεζες αναγκάστηκαν να καταβάλουν αποζημιώσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ