Τραμπ:»Τα πάντα για ειρήνη» με τη Β.Κορέα – Πούτιν: Ενεργειακά προγράμματα «διευκόλυνσης» (video)

Ενώ καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο, η Βόρεια Κορέα κάνει μία ακόμη κίνηση ‘καλής θέλησης», ανακοινώνοντας ότι θα κλείσει επίμαχη πυρηνική εγκατάσταση παρουσία ξένων παρατηρητών και δημοσιογράφων. Η Κίνα ανακοίνωσε πάντως ότι  υπόγεια βάση έχει καταρρεύσει, λόγω καθίζησης από παλαιότερες δοκιμές.

Η Β. Κορέα κλείνει τον χώρο πυρηνικών δοκιμών τον Μάιο

Στο Μίσιγκαν, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ φώναξαν ότι δικαιούται το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του για την ιστορική συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ότι έκανε «τα πάντα για την ειρήνη», ενώ χαρακτήρισε θέμα 3-4 εβδομάδων τη συνάντηση του με τον  Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία διεκδικεί ωστόσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος κατά τη συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν, τόνισε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, με υποδομές και ενεργειακά προγράμματα.
«Πρότυπο το λιβυκό μοντέλο»
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπόλτον,  υποστήριξε ακόμη πως το πρόγραμμα που έκανε τη Λιβύη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
«Σκεπτόμαστε το λιβυκό μοντέλο του 2003, 2004» για την αποπυρηνικοποίηση την οποία υποσχέθηκε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox και αναφερόμενος στην εγκατάλειψη, τον Δεκέμβριο του 2003, από τον συνταγματάρχη Καντάφι που κυβερνούσε τότε τη Λιβύη, του προγράμματός του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επισημαίνει πάντως πως η Ουάσιγκτον «επαγρυπνά».
Η κυβέρνηση Τραμπ «έχει τα μάτια τις ορθάνοιχτα. Γνωρίζουμε την Ιστορία. Ξέρουμε τους κινδύνους. Θα είμαστε πολύ διαφορετικοί, θα διαπραγματευθούμε διαφορετικά απ’ ό,τι γινόταν πριν», διαβεβαίωσε.
«Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις, δεν θα πιστέψουμε τα λόγια. Θα επιδιώξουμε ενέργειες, πράξεις. Και ο πρόεδρος έχει πει πολύ σαφώς ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή θα διατηρήσουμε την πίεση», δήλωσε ο Πομπέο.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνοςwww.ert.gr

2018-04-29 18:14:39

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ