Τραμπ: Η σχέση μας έχει αλλάξει – Πούτιν: Ελπίζω ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο

Για ειλικρινείς και χρήσιμες συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος τη Δευτέρα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι δύο ηγέτες, στο Ελσίνκι. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως, μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισαν να ανοίξουν νέους δρόμους για να ευνοηθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στον κόσμο.
Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.
Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο ίδιος. Όπως ανέφερε, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως επανέλαβε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έθεσε το θέμα, ότι η Ρωσία δεν έχει –ούτε είχε- καμία ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό: «Σίγουρα θα συναντηθούμε στο μέλλον, όχι μία αλλά πολλές φορές, για να λύσουμε τα προβλήματα που συζητήσαμε σήμερα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές.
Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξει».
Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Η διπλωματία, η συνεργασία, είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε.
Δύο οι γύροι των συνομιλιών
Τη Δευτέρα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Οι συνομιλίες τετ α τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες , ενώ, στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών.
Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.
Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον.
Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Σύνοδος Κορυφής Τραμπ-Πούτιν – Με την ελπίδα για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεωνwww.ert.gr

2018-07-16 17:47:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ