Τρείς τροποποιήσεις για ελκυστικότερο αναπτυξιακό νόμο

Τρεις βελτιωτικές τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, προτίθεται να θεσμοθετήσει  άμεσα η κυβέρνηση, με τροπολογίες , που έχουν προωθηθεί προς ψήφιση. Όπως είπε  ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης, σκοπός είναι να καταστεί πιο φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας.
«Κάνουμε τις αναλύσεις μας για τα προβλήματα που υπάρχουν και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε, ώστε να γίνει ακόμη πιο φιλοεπενδυτικό το περιβάλλον, με την έννοια ότι βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας, όχι ότι βοηθάει συγκεκριμένους επενδυτές», επισήμανε ο κ. Λαμπριανίδης μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την πορεία εφαρμογής του ανπτυξιακού νόμου.
Ο κ . Λαμπριανίδης  διευκρίνισε πως το πρώτο αφορά τη φορολογική απαλλαγή και ρυθμίζεται ως εξής: Μπορεί κανείς να την πάρει όχι στο τέλος, όταν γίνει η ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά να την πάρει με το που φτάνει στο 50%. Δεύτερον, αντί να παίρνει 25% τον χρόνο θα παίρνει το 1/3, δηλαδή θα παίρνει το σύνολο φοροαπαλλαγής σε τρία χρόνια αντί για 6 χρόνια.
Το δεύτερο σημείο αφορά τη δυνατότητα ρευστότητας στις επιχειρήσεις . για όσους παίρνουν επιχορήγηση –και η φορολογική απαλλαγή το ίδιο πράγμα είναι- ρυθμίζεται κατά τρόπο ώστε μόλις το τελικό σχέδιο φτάσει στο 25% θα μπορεί να γίνει είναι διοικητικός έλεγχος και να παίρνει κάποιος το 25%. Αυτό θα επιτρέψει σε κάποιες επιχειρήσεις να βρουν το κεφάλαιο για να μπορέσουν να συνεχίσουν το υπόλοιπο της επένδυσης. Ένα τρίτο σημείο αφορά τις μεγάλες επενδύσεις μείζονος μεγέθους. Δίνεται ανώτερο όριο 7 εκατ. αντί 5 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα, ενώ παίρνουν φορολογική απαλλαγή στο 50% και σε 3 αντί 6 χρόνια.
Για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του νόμου  και συγκρίνοντάς τα με τις αντίστοιχες επιδόσεις του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου ο γενικός γραμματέας ανέφερε: «Μέχρι τώρα έχουμε αιτήσεις με προϋπολογισμούς οι οποίοι φτάνουν τα 4,3 δισ. Έχουμε δύο κύκλους των τριών καθεστώτων τα οποία προκηρύξαμε –γενική επιχειρηματικότητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες. Συγκρίνοντας με τους προηγούμενους νόμους διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των επενδύσεων είναι ήδη υψηλότερος από αυτόν του προηγούμενου νόμου, που διήρκεσε από το 2011 μέχρι του 2014.  Το ύψος των επενδύσεων ήταν στο σύνολο 6 δισ., τώρα είναι 4,3 -μιλώ για προϋπολογισμό δεν είναι ακόμη όλα ενταγμένα- στον προηγούμενο νόμο είχαμε 6.100 θέσεις εργασίας σε όλη τη διάρκειά του τώρα έχουμε ήδη 11.200 θέσεις εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-09-10 07:27:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ