Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές- Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο

Οι φόβοι για κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εξαπλώθηκαν από τις ασιατικές αγορές στην Ευρώπη. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,5% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 0,8%. Οι χειρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στο ιταλικό χρηματιστήριο όπου η διαφορά μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε στις 249 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού στη Γερμανία και τη Γαλλία υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, αφού η αμερικανική κυβέρνηση κλιμάκωσε την πίεση στην Κίνα, προτείνοντας την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισεκ. δολαρίων.
Η στερλίνα σημείωσε προσωρινή και μικρή μόνο άνοδο αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της με την αβεβαιότητα του Brexit στον ορίζοντα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχή ημέρα, ύστερα από την απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα πτώση 39 σεντς στα 72,00 δολάρια το βαρέλι.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 1,6%.
Αναλυτές απέδωσαν την τρέχουσα υποχώρηση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές στην αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, που ζήτησε από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, να εξετάσει αύξηση στο 25% από 10% των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο έχει ήδη υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα από την πλευρά του, όπως επισημαίνεται.
«Χρειάζεται κανείς να έχει ισχυρό προαίσθημα για να επενδύσει σε αυτό το περιβάλλον και τον Αύγουστο αμφιβάλλω εάν το έχουν πολλοί», δήλωσε ο Ερβέ Γκουλετκέρ, αναπληρωτής επικεφαλής ανάλυσης στη γαλλική La Banque Postale Asset Management. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές χρειάζονται απεγνωσμένα «ένα πλαίσιο ερμηνείας» για να κατανοήσουν τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για το εμπόριο και ότι η περιορισμένη ορατότητα σε αυτό το μέτωπο συγκρατεί τις αγορές.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-08-02 17:15:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ