Φωτογραφίες 3.200 megapixel από τον αισθητήρα της μεγαλύτερης ψηφιακής κάμερας στον κόσμο

Ερευνητές στο SLAC National Accelerator Laboratory τράβηξαν τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες των 3.200 megapixel- τις μεγαλύτερες που έχουν τραβηχτεί ποτέ σε μια λήψη- χρησιμοποιώντας μια συστοιχία αισθητήρων imaging που προορίζονται να αποτελέσουν την «καρδιά» της μελλοντικής κάμερας του Vera C. Rubin Observatory.

Οι εικόνες αυτές είναι τόσο μεγάλες που θα χρειάζονταν 378 4Κ ultra-high-definition τηλεοράσεις για να προβληθεί μία σε πλήρες μέγεθος, και η ανάλυσή τους είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσε να δει κάποιος μια μπάλα του γκολφ από απόσταση περίπου 24 χλμ. Δυνατότητες όπως αυτές αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στις έρευνες στον κλάδο της αστροφυσικής.

Ακολούθως, η συστοιχία αισθητήρων θα ενσωματωθεί στη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου, η οποία είναι υπό κατασκευή στο SLAC. Όταν εγκατασταθεί στο Rubin Observatory στη Χιλή, θα παρέχει πανοραμικές εικόνες του Νοτίου Ουρανού στο σύνολό του- ένα πανόραμα κάθε λίγα βράδια, για 10 χρόνια.

Τα δεδομένα θα τροφοδοτούνται στο Rubin Observatory Legacy Survey of Space and Time (LSST)- έναν κατάλογο περισσότερων γαλαξιών από ό,τι υπάρχουν άνθρωποι εν ζωή στον πλανήτη και των κινήσεων αμέτρητων αντικειμένων αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Χρησιμοποιώντας την LSST Camera, το αστεροσκοπείο αυτό θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αστρονομική ταινία όλων των εποχών, και θα ρίξει φως σε κάποια από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος- περιλαμβανομένης της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Οι πρώτες εικόνες που τραβήχτηκαν με τους αισθητήρες ήταν ένα τεστ για το εστιακό επίπεδο της κάμερας.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο ορόσημο για εμάς» είπε ο Βίνσεντ Ράιοτ, project manager για την LSST Camera από το Lawrence Livermore National Laboratory του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. «Το εστιακό επίπεδο θα παράγει τις εικόνες για το LSST, οπότε είναι το ικανό και ευαίσθητο μάτι του Rubin Observatory».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ