Χαζάκης: Tο αποσταθεροποιημένο σύστημα διεθνούς εμπορίου έχει ανάγκη έναν εκσυγχρονισμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (audio)

Η νέα αμερικανική εμπορική πολιτική, η οποία είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έρχεται να προστεθεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απρόβλεπτο διεθνές εμπορικό σύστημα, όπου υπάρχουν πολλές μεταβλητές και πολλοί άγνωστοι χ, σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Χαζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Χαζάκης επισημαίνει ότι εντατικοποίηση των διμερών επαφών και συμφωνιών μπορεί να δημιουργήσει εκτροπή του εμπορίου εις βάρος άλλων χωρών. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Χαζάκη η αμερικανικής εμπορική πολιτικής έχει επικεντρωθεί κυρίως στην Ασία και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αν και διαπιστώνεται ότι ενώ επιθυμεί να διατηρήσει το status quo της στην παγκόσμια οικονομία ως οικονομική και εμπορική δύναμη την ίδια στιγμή ζητά από άλλους να παίξουν έναν περισσότερο ενεργό ρόλο.
Ο κ. Χαζάκης διαπιστώνει ακόμα ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν διαφορετική ατζέντα στις εμπορικές τους επιδιώξεις σε σχέση με τις ΗΠΑ: ο μεν Εμμανουέλ Μακρόν ζητά από τις ΗΠΑ έναν πολυμερισμό και περαιτέρω εμπλοκή τους στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ενώ η κα. Άγκελα Μέρκελ που συνηθίζει να είναι περισσότερο τακτικίστρια επιδιώκει απλά να μην εφαρμοστούν περαιτέρω δασμοί σε καθοριστικής σημασίας εμπορικά προϊόντα. Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αντικρουόμενες στοχοθετήσεις από όλες τις πλευρές και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιος τελικά θα αναλάβει το κόστος. Εν κατακλείδι ο κ. Χαζάκης σημειώνει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση εντός ενός αναθεωρημένου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος πλέον με νέα σοβαρά ζητήματα που ονομάζονται “ορφανά” όπως τα εργασιακά, τα πνευματικά δικαιώματα, η ασφάλεια των τροφίμων ακόμα και η διασυνοριακή μετακίνηση των εργαζομένων.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούληwww.ert.gr

2018-05-02 14:51:50

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ