Χουλιαράκης: Το ίδιο προσχέδιο προϋπολογισμού κατατέθηκε στη Βουλή και στην Ε.Ε

Με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2019.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, απαντώντας στον ειδικό αγορητή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Κουτσούκο που έθεσε το θέμα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ούτε δημοσιονομικές διαφορές με αυτό που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε διευκρινίσεις, καθώς, όπως είπε, εμφανίζονται δημοσιονομικές διαφορές στη μορφή του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 του ίδιου μήνα.
«Δεν διαφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι διαφορετικά. Είναι ίδιο και το αυτό. Με την ίδια δομή και τα ίδια δημοσιονομικά μεγέθη», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης. Προσέθεσε ακόμα ότι από φέτος και για κάθε χρόνο η κάθε χώρα της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να καταθέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ως κομμάτι του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ.
«Με αυτόν τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατάφερε και κατέθεσε η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα εισέρχεται πλέον στην κανονικότητά της. Και μέσα από μια συνετή και προσεκτική δημοσιονομική επέκταση, διασφαλίζεται ταυτόχρονα η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2019-2022», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας.
Έμφαση έδωσε ο κ. Δ. Βέττας, «στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών», τονίζοντας ότι «μας επιτρέπει τη σταδιακή αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για να στηριχθούν κυρίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να καλυφθούν τα ελλείμματα που υπάρχουν στην κοινωνική προστασία».
«Όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στοχευμένα, δεν περιλαμβάνουν περικοπές και πετυχαίνουν δύο στόχους: Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και να ισχύσουν ταυτόχρονα δημοσιονομικά αντίμετρα», επεσήμανε.
Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι η κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού ισορροπημένου προϋπολογισμού καταρρίπτει το επιχείρημα της για καταστροφική οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
«Μέχρι το 2014 είχε καταρρακωθεί η χώρα από τις δημοσιονομικές πολιτικές προσαρμογής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πλέον, περάσαμε σε ένα ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που εμπλουτίζεται συνεχώς», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνιστά το κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κλείνει ο κύκλος τετραετούς αυταπάτης, ανευθυνότητας, τυχοδιωκτισμού, αναποτελεσματικότητας και ιδεοληψιών», αντέτεινε από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο δεσμεύοντας για πολλά χρόνια τη χώρα η οποία, όπως είπε, θα τελεί σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας, κάτι που σε καμία άλλη χώρα δεν συμβαίνει.
«Το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε γιατί δεν επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος για ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Η Ελλάδα, εξαιτίας ενδογενών και εξωγενών λόγων βρίσκεται εκτός αγορών. Συνεπώς, δεν υφίσταται επιστροφή στην κανονικότητα», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Επίσης, τόνισε ότι «η χρήση του αποθέματος απαιτεί υψηλή προσοχή», σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση του πλεονάσματος μέσα από κινήσεις υψηλής προσοχής για να μην σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε «για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που έχει καταθέσει η ΝΔ με βασικό άξονα τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση της για διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των κριτηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση

Κατατέθηκε το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν (video)
www.ert.gr

2018-10-17 12:11:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ