Ζόραν Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα

Για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα Σκόπια, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στην πρωθυπουργία της χώρας,ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Ποτέ δεν βρισκόμασταν πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος απ΄ότι σήμερα, ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει (την ύπαρξη) «μακεδονικής» γλώσσας και διασφαλίζει την ταυτότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και επανέλαβε ότι η λύση που θα προωθηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του, τη διεξαγωγή του οποίου προσδιόρισε για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Σε ερώτηση γιατί πρέπει η Βουλή της πΓΔΜ να κυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, ο Ζάεβ σημείωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου η Ελλάδα να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Κληθείς να απαντήσει εάν προκρίνεται η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ο Ζάεφ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία πέραν της ονομασίας περιλαμβάνει και νομικές πτυχές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ανήγγειλε ότι θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, από την οποία, όπως είπε, αναμένει να σημειωθεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από την οποία αναμένω να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Μόλις έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί δημόσια» ανέφερε ο Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του και τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει την πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Ο Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση erga omnes
Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε ότι δεν αποδέχεται μία λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος (μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας)
«Η θέση του προέδρου Ιβάνοφ είναι θέση αρχών και είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των μέχρι σήμερα Προέδρων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η θέση αυτή είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου της πΓΔΜ.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα δεχθεί σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE το οποίο δεν συναινεί στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σχετικά με το θέμα του ονόματος.
Πάντως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας, διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες μπορεί να υπογράψει και η κυβέρνηση της χώρας, επομένως ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν μπορεί να αποτρέψει μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας για το θέμα του ονόματος.
Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι αντιτίθεται σε μία λύση erga omnes, δύναται να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό της πΓΔΜ, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και να ενισχύσει τους κύκλους εκείνους που αντιδρούν σφόδρα στο ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
Ελληνικές αντιδράσεις
Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία erga omnes, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση, επανέλαβε το Μάξιμου.
Η ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας, να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες και «να πάψουν να κρύβονται, με αφορμή τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, για συμφωνία επί της αρχής.
Δεν υπάρχει καμία συμφωνία και καλό είναι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων, να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα, απάντησαν κυβερνητικές πηγές.
Σκόπια: Ανταπόκριση Νίκος Φραγκόπουλος
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-05-31 06:10:43

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ