Bloomberg: To ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα λάθη στη διάσωση της Ελλάδας

Στο μέλλον του Ευρώ και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια παρά τα λάθη που έγιναν στη διάσωσή της, αναφέρεται αναλυτικό άρθρο του πρακτορείου  Bloomberg.
To πρακτορείο κάνει λόγο για κινδυνολόγους  που αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους.  «Η Ελλάδα έχει περάσει μια δεκαετία από την έναρξη της κρίσης. Λάθη στη διάσωσή της έγιναν και η αντιπαράθεση συνεχίζεται κατά πόσο ήταν αναγκαία τα πολλά έτη λιτότητας.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο και ακόμη χρησιμοποιεί το ευρώ», γράφει το Bloomberg Το ενιαίο νόμισμα επιβίωσε και θα γιορτάσει φέτος το 20 έτος παρουσίας του ενώ οι προβλέψεις για πτώση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν εκπληρώθηκαν.
Όμως, πρόσφατα οι απαισιόδοξοι έχουν επανέλθει στην επιφάνεια σημειώνεται στο άρθρο. Οι αναφορές τους τώρα εστιάζονται περισσότερο στην επικείμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, τις επιθέσεις της λαϊκίστικης ιταλικής κυβέρνησης κατά των Βρυξελλών και την εξάπλωση του εθνικισμού στην ανατολική Ευρώπη και θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται πάλι σε μεγάλο κίνδυνο. Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να διάγει το τελευταία έτη της θητείας της και τη Γαλλία να πλήττεται από διαδηλώσεις κατά του Γάλλου Προέδρου, το κέντρο της Ευρώπης αναδεικνύεται πιο ευάλωτο από ποτέ, έρμαιο σε δυνάμεις που απειλούν να το καταλύσουν.
Η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση
Το Bloomberg αναρωτιέται αν πλησιάζει το τέλος, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η ιστορία έχει αποδείξει το αντίθετο. Πριν μερικά χρόνια η κρίση χρέους είχε πλήξει πολλές χώρες και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ακολούθησαν την Ελλάδα και ζήτησαν βοήθεια. Η Ε.Ε. χωρίστηκε στις πλούσιες βόρειες χώρες και στους φτωχούς αποδέκτες οικονομικής βοήθειας στην περιφέρεια. Οι επενδυτές που θεωρούσαν το ευρώ προβληματικό από την έναρξη χρήσης του το 1999 στοιχημάτιζαν υπέρ της καταστροφής του, ενώ το 2012 οι οικονομολόγοι της Citigroup προέβλεπαν 90% πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ τους επόμενους έξι μήνες.
Όμως η παρέμβαση της ΕΚΤ και του Mάριο Ντράγκι έδωσαν τέλος στις εικασίες και διέσωσαν το ενιαίο νόμισμα, ενώ δημιουργήθηκε η πολιτική βούληση ενίσχυσης του ευρώ και αντιμετώπισης των αδυναμιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τώρα, περισσότερες χώρες επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωζώνη, η Βουλγαρία και η Κροατία κινούνται προς την υιοθέτησή του και η οικονομική ένωση είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Δυσκολίες, όπως η κρίση στην Ιταλία, τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και οι πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία φαίνεται να μην επηρεάζουν καθοριστικά το μέλλον του ευρώ. Η Ε.Ε. στο σύνολό της φαίνεται να αναδύεται πιο ισχυρή από τις κρίσεις στις οποίες έχει περιέλθει.
Ακόμη και η περίπτωση της Μ. Βρετανίας λειτούργησε περισσότερο ως αποτρεπτικό για τις άλλες χώρες και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα. Σε όλη την Ένωση το 62% των πολιτών θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε.. Η δε ρεαλιστική λύση σε προβλήματα, όπως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το προσφυγικό, είναι μία: Μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Οι σημερινές προκλήσεις είναι παγκόσμιας φύσης και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού και όχι μεμονωμένα, υπογράμμισε ο Mάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τους Ευρωπαίους  σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕwww.ert.gr

2019-01-03 11:50:37

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ