Eurogroup – Σεντένο-Μοσκοβισί για Ελλάδα: «Μην περιμένετε κακές εκπλήξεις» (video)

Το σημερινό πρόσθετο Eurogroup έγινε σε διευρυμένη σύνθεση, χωρίς συζήτηση θεμάτων που αφορούν αποκλειστικά χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα ήταν εκτός ατζέντας, ωστόσο υπάρχει παρασκήνιο, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή χωρίς το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Τόσο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προχώρησαν σε θετικές αναφορές για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι δεν περιμένουν «κακές εκπλήξεις», καθώς την Τέταρτη η Κομισιόν καταθέτει την έκθεσή της επί των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου μετά το έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες δεν θέλησε να προδικάσει, όπως είπε, από σήμερα αυτά που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, ωστόσο σχολιάζοντας ότι το γεγονός πως  η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο από μόνο του είναι μια «καλή είδηση», σημείωσε πως «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ θετική». «Μην περιμένετε κακές εκπλήξεις στην έκθεση. Δεν θα υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι ανάμεσα στις χώρες που έχει λάβει γράμμα από την Επιτροπή σχετικά με τον προϋπολογισμό της. «Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και θα εκπληρωσει τις δεσμεύσεις της για το επόμενο και τα επόμενα έτη έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει πραγματικά ένα ‘success story’ στο μέλλον», κατέληξε.
Κατά τ’ άλλα το σημερινό πρόσθετο Eurogroup εστιάστηκε στη διαμόρφωση προτάσεων για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συζητήσουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αναφορικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ.
Τρία μεγάλα ζητήματα επισήμανε ο Μάριο Σεντένο: την Τραπεζική Ένωση, την προοπτική ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος σταθεροποίησης των επενδύσεων και τη μετεξέλιξη του ESM ως νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγυήσεων σε ένα πλαίσιο λειτουργίας αντίστοιχο με εκείνο του ΔΝΤ που θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Κομισιόν. Στόχος είναι το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών να λειτουργεί πριν από το 2024 και μέχρι να συγκεντρωθεί το ποσό των 55 δισ. ευρώ, δανειοδότης να είναι ο ESM.
Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση επί της γαλλογερμανικής πρότασης για μια νέα αρχιτεκτονική στην Ευρωζώνη που δεν απέχει από τις προτάσεις της Κομισιόν για ένα σχέδιο κοινού προϋπολογισμού.
Όσον αφορά στα ζητήματα της Ιταλία και στο Brexit, το μεν πρώτο δεν συζητήθηκε. Ωστόσο, Αυστρία και Ολλανδία – με δηλώσεις των υπουργών τους, πιέζουν για τη διόρθωση του ιταλικού προϋπολογισμού έστω την ύστατη ώρα, ενώ από την πλευρά της Κομισιόν δεν υπάρχει καμία διαρροή προθέσεων.
Αναφορικά με το Brexit, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενέκρινε ομόφωνα το Σχέδιο Συμφωνίας για το Brexit, που θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, και έδωσε οδηγίες στον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μισέλ Μπαρνιέ για το περιεχόμενο της Πολιτικής Διακήρυξης για τη Μελλοντική Σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης της αρχικής συμφωνίας για μεταβατική περίοδο στις διαπραγματεύσεις, ίσως και για μια διετία, πέραν του 2020.
Πηγή ΕΡΤ, Βρυξέλλες – Αποστολή Ρ. Αλεξοπούλου, Ανταπόκριση Γ. Συριόπουλος
Σχετική είδηση ‘Εκτακτο Eurogroup: «Σημαντική πρόοδος σε πολλά ευαίσθητα θέματα»www.ert.gr

2018-11-19 21:59:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ