H διαδικασία για την αύξηση κατώτατου μισθού-Η εισήγηση Αχτσιόγλου-Οι αντιδράσεις (video)

Ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού από αρχές Ιανουαρίου του 2019. Στη ΜΙΑ μετά το μεσημέρι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα. Πάντως το ΚΚΕ κατέθεσε δική του τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η διαδικασία είναι διάρκειας τεσσάρων μηνών η οποία και επιταχύνεται. Μια σειρά από εκθέσεις και υπομνήματα περιλαμβάνονται.
Πιο αναλυτικά:
Συστήνεται -πιθανότατα αύριο- Επιτροπή Συντονισμού η οποία θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΟΜΕ, εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και της εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας. Η Επιτροπή αυτή θα στείλει πρόσκληση σε εξειδικευμένους φορείς που θα συντάξουν τη δική τους έκθεση, έως 31 Οκτωβρίου.
Οι εκθέσεις αποστέλλονται στους κοινωνικούς εταίρους, για να υπάρξουν τα δικά τους υπομνήματα μέχρις τις 30 Νοεμβρίου και έτσι να οδηγηθεί η διαδικασία σε ένα Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το οποίο και θα αποσταλεί στην υπουργό Εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για να υπογραφεί η απόφαση έως τις 31 Ιανουαρίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι πάμε για έναν ενιαίο κατώτατο μισθό, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Η αύξηση φαίνεται ότι θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα να ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια τρεις αυξήσεις.
Οι αντιδράσεις
«Φούμαρα» χαρακτήρισε την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο εισηγητής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας νωρίτερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο αυτή έχει κατατεθεί. «Δεν θα δουν επί των ημερών σας αύξηση οι εργαζόμενοι, να πέσω έξω, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν με την υποκρισία αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος.
«Αλήθεια; Κατώτατος μισθός. Τι υποκρισία! Τι φαρισαϊσμός! Θα σας θυμίσω ότι στον Ν. 4172 καταψηφίσατε, ρίχνατε πέτρες, μας λιθοβολούσατε, για τον νόμο του Βρούτση το 2013. Και δεν φτάνει αυτό. Βγήκατε μετά και υπερθεματίσατε στη ΔΕΘ και είπατε 751 ευρώ τον μισθό» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αλήθεια, τέτοια υποκρισία; Τι κάνετε σήμερα; Αντί να κάνετε 1.1.2017, που έλεγε ο νόμος, την αρχή της διαβούλευσης, τη φέρνετε στο τέλος του 2018. Ούτε εκεί είστε συνεπείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ξεκινούν διαδικασίες που θα κρατήσουν 4 και 5 μήνες, όταν θα έχετε απέλθει».
«Εμείς δεν έχουμε καταρχήν αντιρρήσεις», ανέφερε, πριν από λίγο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γεώργιος Δημήτριος Καρράς, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά τον κατώτατο μισθό.
«Θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία και το 2018. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε το ζήτημα των καθυστερήσεων. Γιατί από 1.1.2017 δεν ήρθε κάτι ανάλογο στη Βουλή να ρυθμιστεί ή γιατί δεν εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος; Θέλουμε να συζητήσουμε και ζητήματα κρίσιμα όπως είναι οι τριετίες. Περιλαμβάνονται στην τροπολογία; Όπως πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων ή αν θα μείνουμε πίσω σε αυτήν τη ρύθμιση ή αν θα προωθηθεί και η διαπραγμάτευση για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις που εκείνες εξαιρετικά μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Ή θα μένει το θέμα στην αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας ότι η τελική τοποθέτηση θα γίνει μετά την παρουσία της τροπολογίας από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκηwww.ert.gr

2018-09-20 11:45:46

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ