H Τουρκία ελπίζει σε τουρισμό «πουλώντας» success story στον κορονοϊό – ΚΟΣΜΟΣ

Ένας από τους τομείς που έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία του κορονοϊού, είναι αυτός του τουρισμού. Μάλιστα, όσο πιο πολύ έχει πληγεί μια χώρα τόσο πιο δύσκολο είναι για τον κόσμο να την εμπιστευθεί, ώστε να την επισκεφθεί. Στο πλαίσιο αυτό, επιστολή προθέσεων προς περίπου 70 χώρες από όπου προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Τουρκία, στέλνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, η επιστολή περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης της τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, στοιχεία για τις υποδομές υγείας της χώρας «που μας προβάλλουν ως “success story”, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές», όπως είπε.

Στην επιστολή θα επισυνάπτονται πίνακες και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Τουρκία, μονάδες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, ασθενοφόρα και νοσοκομειακά ελικόπτερα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Ερσόι και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο υπουργός Εξωτερικών και εγώ θα ξεκινήσουμε τηλεφωνική διπλωματία με τους ομολόγους μας κατ’ αρχάς με τους υπουργούς των 70 χωρών στις οποίες απευνθήκαμε αρχικά».

Κατά τον υπουργό Τουρισμού, οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν με τους ομολόγους τους κυρίως για τις διαδικασίες σχετικά με την έναρξη αεροπορικών πτήσεων μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών αυτών. Η Γερμανία μπορεί να είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που θα στείλουν τουρίστες στην πρώτη φάση της επαναλειτουργίας των τουρκικών τουριστικών προορισμών, είπε ο Ερσόι.

Εγκατάσταση κέντρων ελέγχου για τον κορονοϊό

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να εγκαταστήσει κέντρα ελέγχου για την COVID-19 σε αεροδρόμια τουριστικών προορισμών, όπως τα αεροδρόμια Κωνσταντινούπολης, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, Σμύρνης, Νταλαμάν, Μπόντρουμ, Αττάλειας και Γκαζίπασα, αλλά και στις συνοριακές πύλες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, ο οποίος είπε ότι οι έλεγχοι επισκεπτών για κορονοϊό θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε διαδικασία πιστοποίησης των μέτρων που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στα αεροδρόμια, τα μεταφορικά μέσα, τις τουριστικές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, η εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα μέτρα θα τεκμηριώνονται στα πιστοποιητικά, τα οποία προγραμματίζονται να ανακοινωθούν από την 1η Ιουνίου. Τα διεθνώς ελεγμένα αυτά πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες μέσω κωδικών QR που θα αναρτώνται επί τόπου.

«Δεν είναι υποχρεωτική η απόκτηση πιστοποιητικού, αλλά το συνιστούμε. Οι λίστες πιστοποίησης θα αποστέλλονται τακτικά σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, διαδικτυακούς ιστότοπους τουρισμού, ταξιδιωτικά γραφεία και κυβερνήσεις», δήλωσε ο Ερσόι στο CNN Türk. Πρόσθεσε ότι, ο τομέας της φιλοξενίας θα αναβιώσει με τον εγχώριο τουρισμό και τα ξενοδοχεία μπουτίκ πριν από τις αλυσίδες ξενοδοχείων πολυτελείας.

Ο Ερσόι διέψευσε τις φήμες ότι θα σταματούσαν τα γεύματα μπουφέ και οι δεξιώσεις στα ξενοδοχεία, λέγοντας ότι οι επισκέπτες θα σερβίρονται φαγητό από έναν σερβιτόρο αντί να αυτοεξυπηρετούνται.

Η Τουρκική Ένωση Ξενοδόχων έχει ανακοινώσει ότι τα πακέτα διακοπών all-inclusive πωλούνται με επιπλέον μέτρα υγείας. Όταν ο υπουργός ρωτήθηκε για την εκτίμηση της τουριστικής κίνησης για τη φετινή χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες ελπίδες. Εάν μπορέσουμε να ανοίξουμε περίπου το 50-60% (των τουριστικών εγκαταστάσεων), θα το θεωρούσα επιτυχία σε αυτή τη μεταβατική περίοδο», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, σε παλαιότερες δηλώσεις του, είχε αναφέρει ότι ο εγχώριος τουρισμός θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, είχε πει, τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν με χωρητικότητα 50%, θα εκδοθούν πιστοποιητικά τήρησης των μέτρων, θα υπάρχουν ιατρικοί έλεγχοι κατά την είσοδο των επισκεπτών στο ξενοδοχείο, ειδική εκπαίδευση για το προσωπικό, μείωση τραπεζιών και καθισμάτων και όχι πάνω από 2 άτομα σε ασανσέρ. Επίσης, θα καταργηθεί ο ανοικτός μπουφές, θα αφαιρεθούν το τσάι και ο καφές από τα δωμάτια και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.

Η Τουρκία είχε ρεκόρ επισκεπτών το 2019 με 51,9 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 17% από το 2018. Ωστόσο, πλέον καταγράφει 3.786 νεκρούς και 138.657 κρούσματα λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ