WSJ: Οι δυσκολίες του Ζάεφ να πείσει τους συμπατριώτες του για τη μετονομασία της χώρας τους

«Μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για μετoνομασία της χώρας του σε «Βόρεια Μακεδονία» θέτοντας τέλος σε μια 27χρονη διαμάχη, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει πλέον να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι η επιβράβευση ένταξης στην ΕΕ αξίζει το ασυνήθιστο βήμα να αλλάξει το όνομα της χώρας – και ότι αυτό τελικά θα συμβεί» γράφει η Wall Street Journal.

Η έγκριση της συμφωνίας αλλαγής ονόματος σε δημοψήφισμα της πΓΔΜ το φθινόπωρο, θα είναι απλά το επόμενο βήμα. Μετά από αυτό, απαιτείται η επικύρωση από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και οι συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ.
Τα σημερινά μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν την επίλυση μιας μακρόχρονης διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, ωστόσο, ορισμένα είναι απρόθυμα να δεχθούν νέες χώρες στην ΕΕ – τουλάχιστον μέχρι η Ένωση να ασχοληθεί με τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια έναντι των πολιτικών και την επακόλουθη άνοδο εθνικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων, που επιθυμούν μια πιο χαλαρή ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη της ΕΕ με πρωτοστάτες τη Γαλλία και την Ολλανδία, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν την περασμένη εβδομάδα να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά μας αρκεί. Ίσως πιο συγκεκριμένες προτάσεις θα προσέφεραν μεγαλύτερη ενθάρρυνση για εμάς, καθώς πρόκειται να διοργανώσουμε δημοψήφισμα. Θα ήταν καλό να έχουμε περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες μας», δήλωσε o κ. Ζάεφ.
«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόριαν Γιοβανόφσκι, αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού σταθμού NovaTV, «αλλά οι φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι οι μοναδικές συνεκτικές δυνάμεις που διατηρούν τη «Μακεδονία» ενιαία ως πολυπολιτισμική χώρα», υπογράμμισε.
Παρά την απροθυμία της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις σχεδόν το 75% των Σκοπιανών υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ. Ο Zάεφ, που γνωρίζει καλά τα εσωτερικά προβλήματα της Ένωσης και την κόπωση της διεύρυνσης, απευθύνει έκκληση στην ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τον διπλωματικό συμβιβασμό με την Ελλάδα και να τον ανταμείψει γι’ αυτό.
«Η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες είναι αυτό που επιθυμεί η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Zάεφ. «Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να προσφέρουμε μόνον οφέλη. Μερικές φορές, χώρες όπως οι δικές μας, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, πιστεύουν περισσότερο σε (ευρωπαϊκές) αξίες από ότι κάποια μέλη της», συμπλήρωσε. Οι εθνικιστές στην πΓΔΜ αντιτίθενται στο συμβιβαστικό όνομα που έχει συμφωνήσει ο Zαεφ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη, «οι εθνικιστές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το όνομα «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα», καθώς προέρχεται αρχικά από το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, την πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου.
Οι αντίπαλοι της συμφωνίας στην πΓΔΜ μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν την απροθυμία της ΕΕ για ένταξη της χώρας τους, δήλωσε ο James Ker-Lindsay, μελετητής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο London School of Economics. «Θα υποστηρίξουν ότι η ΕΕ απλά δεν είναι αξιόπιστη», υπογράμμισε. Ο κ. Zαεφ πρέπει επίσης να ξεπεράσει την αντίσταση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές για την ολοκλήρωσή της. Ο κ. Ζαεφ δηλώνει πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος IΒάνοφ, καθώς και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα μεταβάλλουν τη στάση τους εάν οι πολίτες υποστηρίξουν την αλλαγή ονόματος στο δημοψήφισμα.
«Είμαι πολύ θετικός, καθώς όλοι υπόσχονται ότι εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, θα υπακούσουν στην απόφαση των πολιτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Αν ο πρόεδρος δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η ευκαιρία για πρόταση μομφής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση».
Το παιχνίδι του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από την έκκληση για ένα ευρωπαϊκό μέλλον στους ψηφοφόρους. «Είναι οδυνηρό, αλλά ξέρω ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε ο Zαεφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-04 17:09:20

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ